Rusland: 'VS discrimineert Russische journalisten'

Rusland beschuldigt de Verenigde Staten van 'onaanvaardbare' discriminatie van Russische journalisten. Woensdag mochten meerdere journalisten niet aanwezig zijn bij de persconferentie van de Amerikaanse president Barack Obama en de nieuwe premier van Oekraïne Arseni Jatsenjoek op het Witte Huis. 'Onacceptabel', aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek woensdag tijdens zijn bezoek aan Washington met de Amerikaanse president Barack Obama. Beeld ap
De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek woensdag tijdens zijn bezoek aan Washington met de Amerikaanse president Barack Obama.Beeld ap

'Het lijkt erop dat ze in Washington - waar ze zo dol zijn op praten over vrijheid van meningsuiting en de rechten van de media - niet dezelfde principes volgen, en ze alleen de voorkeur geven aan 'goedgekeurde' media die de 'noodzakelijke' informatie verspreiden', schrijft het ministerie in een verklaring.

Tijdens de persconferentie woensdag maakte Obama bekend dat de VS het referendum op de Krim over de afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland 'volkomen afwijst'. Als het referendum (aanstaande zondag, red.) doorgaat zal de internationale gemeenschap 'gedwongen zijn een prijs te zetten op Ruslands schending van het volkenrecht', zei Obama.

'Oekraïne zal zich nooit overgeven'
Jatsenjoek zei dat zijn land 'zich nooit zal overgeven' in de strijd om zijn grondgebied te beschermen. Hij is in Washington om financiële hulp te vragen voor Oekraïne. De Amerikaanse Senaat overweegt voor een miljard dollar kredietgaranties af te geven en economische sancties in te stellen tegen Russische functionarissen die verantwoordelijk worden geacht voor de interventie op de Krim of schuldig aan grove corruptie.

Jatsenjoek zei dat Rusland moet accepteren dat Oekraïne zijn banden met de VS en Europa niet zal opgeven. 'Oekraïne is een onderdeel van de westerse wereld en zal dat ook blijven.' Hij zei dat de bezetting van de Krim onderdeel is van een plan van Rusland om zijn invloed in Oekraïne te herstellen. 'Het plan is niet alleen om de Krim te annexeren, maar ook om Centraal-Oekraïne en de Oekraïense hoofdstad binnen te vallen en een oorlog te beginnen', zei Jatsenjoek.

Russische militairen bij een Oekraïense basis in Perevalne. Beeld ap
Russische militairen bij een Oekraïense basis in Perevalne.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden