Update

Rusland: vredesplan Syrië 'begint serieus te haperen'

Rusland verliest het vertrouwen in het internationale vredesplan, dat een einde moet maken aan het geweld in Syrië. Het plan 'begint serieus te haperen, maar we zien geen alternatief voor de uitvoering ervan', heeft de Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) vandaag gezegd.

Een Syrische man protesteert tegen het regime van president Assad. Beeld ap
Een Syrische man protesteert tegen het regime van president Assad.Beeld ap

Het alternatief dat sommige landen zien, namelijk militair ingrijpen, is voor Rusland geen optie. 'We zullen het gebruik van geweld niet toestaan in de Veiligheidsraad', verklaarde Lavrov. Toen westerse landen vorig jaar wilden ingrijpen in Libië, hield Rusland zich in de Veiligheidsraad afzijdig. Moskou maakte geen gebruik van zijn recht om de resolutie te blokkeren.

Lavrov zei ook dat Rusland niet per se tegen een vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad is. 'Als de Syriërs het daar onderling over eens zijn, zouden we zo'n oplossing met alle plezier steunen. Maar we vinden het onaanvaardbaar dat het van buitenaf wordt opgelegd', aldus Lavrov.

Lavrovs onderminister Gennadi Gatilov had dinsdag ook al de deur geopend voor een vertrek van Assad. 'Wij hebben nooit gezegd of erop gestaan dat Assad aan de macht moet blijven', zei Gatilov toen.

De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) Beeld ap
De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken)Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden