Rusland versterkt bases Abchazië

Poetin zegt dat Rusland verplicht is het 'onafhankelijke' Abchazië (een kleine landstrook met een kwart miljoen inwoners in de noordwestelijke hoek van Georgië) te verdedigen. Foto GPD Beeld
Poetin zegt dat Rusland verplicht is het 'onafhankelijke' Abchazië (een kleine landstrook met een kwart miljoen inwoners in de noordwestelijke hoek van Georgië) te verdedigen. Foto GPD

SOECHOEMI - Rusland versterkt zijn militaire aanwezigheid in Abchazië. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin aangekondigd tijdens zijn eerste bezoek aan de afvallige Georgische regio sinds het gewapende conflict met Georgië, een jaar geleden.

Poetin zegt dat Rusland verplicht is het 'onafhankelijke' Abchazië (een kleine landstrook met een kwart miljoen inwoners in de noordwestelijke hoek van Georgië) te verdedigen. Hij sluit een nieuw conflict met Georgië niet uit zolang de Georgische president Michail Saakasjvili aan de macht is.

Rusland trekt 350 miljoen euro uit om Russische bases in Abchazië beter uit te rusten en een modern grensbewakingssysteem aan te leggen. Ook zal er een intensievere economische samenwerking komen.

In augustus vorig jaar vochten Rusland en Georgië een korte oorlog uit over Abchazië en Zuid-Ossetië, een andere separatistische Georgische regio, die vorig weekeinde al door de Russische president Dmitri Medvedev werd bezocht. Beide regio's hebben zich onafhankelijk verklaard, maar Rusland is samen met Nicaragua het enige land dat dit erkent.

De gebieden worden door de rest van de internationale gemeenschap als delen van Georgië gezien. Poetin riep de Verenigde Naties en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op de onafhankelijkheid te erkennen.

Waarnemers van de VN en de
OVSE, die toezagen op de naleving van een staakt-het-vuren dat een einde maakte aan de oorlog vorig jaar, hebben de Georgische conflictzones de afgelopen maanden verlaten, nadat Rusland had geweigerd hun mandaat te verlengen. Poetin zei dat Rusland en Abchazië niets tegen de waarnemers hebben, maar dat de OVSE en de VN zich eerst moeten schikken naar de 'nieuwe realiteit'.

Georgië heeft het bezoek van Poetin aan Abchazië sterk veroordeeld. Tbilisi sprak over een provocatie en beschuldigde Moskou van het verhogen van de spanning in de regio.

Georgië eist dat Rusland zijn troepen onmiddellijk van Georgisch grondgebied terugtrekt. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden