Rusland splijt lidstaten EU

De terugtrekking van Russische troepen uit de bufferzones in Georgië langs die regio's vindt de EU weliswaar bemoedigend, maar niet genoeg. Foto EPA/Zurab Kurtsikidze Beeld
De terugtrekking van Russische troepen uit de bufferzones in Georgië langs die regio's vindt de EU weliswaar bemoedigend, maar niet genoeg. Foto EPA/Zurab Kurtsikidze

LUXEMBURG - De Europese Unie is het nog niet eens over de hervatting van gesprekken met Rusland over een samenwerkingsakkoord. Moskou moet eerst erkennen dat de regio's Zuid-Ossetië en Abchazië bij Georgië horen.

De terugtrekking van Russische troepen uit de bufferzones in Georgië langs die regio's vindt de EU weliswaar bemoedigend, maar niet genoeg. Een aantal landen meent echter dat Rusland daarvoor nu al een Europees gebaar verdient.

Dat bleek gisteren op de bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Morgen begint in Genève een internationale conferentie over de toekomst van Georgië. De EU laat haar besluit om de onderhandelingen over het samenwerkingsakkoord met Rusland te hervatten, afhangen van de houding van Moskou op die conferentie.

De EU weigert de met steun van Rusland eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië te erkennen. In Genève zal de EU ook geen eigen delegaties van die twee regio's als gesprekspartners accepteren. Voorts moet de terugkeer geregeld worden van de Georgiërs die in de twee regio's woonden en door het oorlogsgeweld ontheemd zijn. Maar vooral Duitsland en Italië willen nu al de economische banden met Rusland weer aanhalen.

De Oost-Europese lidstaten, Groot-Brittannië, Zweden en ook Nederland voelen daar nu echter niets voor. Bovendien heeft Rusland nog steeds meer troepen in Zuid-Ossetië en Abchazië dan vóór de crisis.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko mag weer naar de EU reizen. De EU-ministers trokken het inreisverbod voor de dictator en nog zeven politici in.

Het blijft wel gelden voor de voorzitter van de kiesraad en degenen die verantwoordelijk zijn geweest voor het geweld tegen de oppositie. Ook de financiële tegoeden van de Wit-Russische leiders blijven bevroren. ''Zij mogen naar de EU komen, maar hier niet winkelen, althans niet met hun pinpas,'' aldus de Nederlandse minister Maxime Verhagen.

Volgens de minister is er geen reden voor een verdere versoepeling, omdat de verkiezingen van vorige maand niet vrij zijn verlopen. De sancties tegen Loekasjenko en de zijnen treden over zes maanden weer automatisch in werking, tenzij zich in Wit-Rusland democratische hervormingen hebben voorgedaan.

De EU hoopt zo dat proces aan te moedigen en Wit-Rusland uit de greep van Moskou te houden.

De EU schort, tot teleurstelling van Verhagen, ook het sinds 2005 geldende reisverbod voor leden van de regering van Oezbekistan op omdat de situatie van de mensenrechten daar verbeterd is. Nederland en Zweden vonden het daar nog te vroeg voor. Zij kregen geen steun. Onder Nederlandse druk bleef wel het wapenembargo van kracht. (HANS DE BRUIJN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden