Rusland rekent af met Georgië

Een Georgiër in een verwoeste straat van de stad Gori op maandag 11 augustus. President Dmitri Medvedev van Rusland zei maandagochtend dat de militaire actie 'zo goed als voltooid' is. Foto EPA/Zurab Kurtsikidze Beeld
Een Georgiër in een verwoeste straat van de stad Gori op maandag 11 augustus. President Dmitri Medvedev van Rusland zei maandagochtend dat de militaire actie 'zo goed als voltooid' is. Foto EPA/Zurab Kurtsikidze

TBILISI/MOSKOU - Rusland staat op het punt zijn militaire operaties in Georgië te beëindigen, na dat land een zware militaire nederlaag te hebben toegebracht. Van een vermindering in de gevechten was vanochtend nog geen sprake. Russische gevechtsvliegtuigen namen opnieuw delen van Georgië onder vuur.

President Dmitri Medvedev van Rusland zei vanochtend dat de militaire actie 'zo goed als voltooid' is. ''Het grootste deel van de operatie om vrede te brengen in Zuid-Ossetië, is tot een goed einde gebracht.''

Russische vliegtuigen hadden kort tevoren communicatiecentra aan de rand van de Georgische hoofdstad Tbilisi en de oliehaven Poti aan de Zwarte Zee bestookt. Rusland zegt 'gedwongen' te zijn door te gaan met de beschietingen, omdat Georgië nog steeds niet al zijn troepen uit Zuid-Ossetië heeft teruggetrokken. Dit in weerwil van de Georgische beloftes om de strijd te staken die Georgië vrijdagochtend begon met de beschieting en bezetting van Tsinvali, de hoofdstad van Zuid-Ossetië. Volgens Medvedev staat Tsinvali 'volledig onder controle van de versterkte Russische vredesmacht'.

Ondanks verwoede pogingen van de internationale gemeenschap om de partijen tot matiging te bewegen, escaleerde het conflict gisteren. Rusland meldde dat zijn marine op de Zwarte Zee een Georgische patrouilleboot tot zinken had gebracht nadat Georgische schepen twee keer raketten op Russische oorlogsschepen hadden afgeschoten.

Russische oorlogsbodems patrouilleren voor de kust van Georgië. Oekraïne heeft gedreigd Russische schepen die aan een blokkade deelnemen, niet meer toe te laten tot hun basis bij Sebastopol op de Krim. Rusland ontkent dat het een blokkade uitvoert.

Russische vliegtuigen beschoten tot tweemaal toe doelen in de buurt van de luchthaven van de Georgische hoofdstad Tbilisi. Volgens de Georgische president Michail Saakasjvili vond één van de bombardementen plaats een half uur voordat de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Finland arriveerden voor een poging tot bemiddeling. De Franse minister Bernard Kouchner laakte de 'slachtpartijen' die beide partijen volgens hem onder burgers heben aangericht. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden