Rusland moet Chodorkovski schadevergoeding betalen

Rusland moet de voormalige Russische oliemagnaat en Kremlincriticus Michail Chodorkovski 10.000 euro betalen als schadevergoeding, omdat zijn rechten geschonden zijn bij zijn arrestatie en detentie. Dat bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vandaag in Straatsburg.

Michail Chodorkovski. © ANP Beeld
Michail Chodorkovski. © ANP

Chodorkovski had een zaak aangespannen, omdat Rusland hem geen eerlijk proces zou hebben gegeven. Hij stelt dat zijn vervolging politiek gemotiveerd is. De rechters zeiden echter dat er onvoldoende bewijs was om de visie van de Rus te onderbouwen.

Politieke redenen
'De zaak van Chodorkovski kan twijfels doen rijzen over de ware intenties van de Russische autoriteiten voor zijn vervolging, maar claims dat om politieke redenen wordt vervolgd moeten onbetwist bewezen worden, en dat is niet het geval', aldus het oordeel. Chodorkovski kan nog in beroep tegen het oordeel.

De Rus meldde vandaag dat hij in Rusland om vervroegde vrijlating heeft gevraagd, omdat hij inmiddels meer dan de helft van zijn straf heeft uitgezeten. Eerdere pogingen om vervroegd vrij te komen liepen op niets uit.

Yukos
Chodorkovski was topman van Yukos, ooit het grootste olieconcern van Rusland. Hij verdween in 2005 achter de tralies en zou later dit jaar vrijkomen. Eind vorig jaar kwam het echter tot een nieuwe veroordeling waardoor hij nog zeker vijf jaar vast blijft zitten.

Velen menen dat premier Vladimir Poetin achter Chodorkovski's veroordeling zit. De gevallen zakenman zou gestraft zijn voor zijn eigen politieke aspiraties en omdat hij zich zeer kritisch uitliet over Poetin, toen die nog president was. Poetin stelt echter dat dieven in de gevangenis thuishoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden