'Rusland maakt zich op voor aanval op Georgië'

TBILISI - Rusland heeft zich in de nacht van zaterdag op zondag voorbereid op een aanval op Georgië. De Russen zouden inmiddels vierduizend militairen over zee naar de opstandige regio Abchazië hebben aangevoerd. Ook zouden tanks klaarstaan voor nieuwe aanvallen na zonsopgang, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Georgië.

Er zijn volgens de zegsman al zesduizend Russische troepen in Georgië aanwezig. In de nacht gooiden gevechtsvliegtuigen bommen op een vliegveld nabij Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Tbilisi ligt niet in Zuid-Ossetië, de afvallige Georgische provincie waar het gewapende conflict tussen de Russen en Georgen om begon, maar in het zuidoosten van Georgië.

De Russische premier Vladimir Poetin beschuldigde Georgië van genocide (volkenmoord). Volgens hem worden de Russen in Zuid-Ossetië massaal vermoord. Poetin schatte het aantal vluchtelingen op minstens 34.000, het aantal doden op zeker 1500. De schatting van de Verenigde Naties ligt lager: maximaal 8000 vluchtelingen. Hoeveel mensen door het geweld zijn omgekomen is bij de internationale organisatie niet bekend.

De VN-Veiligheidsraad kon het zaterdag voor de derde keer op rij niet eens worden over een oproep tot een wapenstilstand. Rusland, een van de vijf permanente leden van de raad en in het bezit van vetorecht, wil pas een wapenstilstand als de Georgische troepen zich volledig terug hebben getrokken uit Zuid-Ossetië.

Westerse landen roepen juist in meerderheid Rusland op zijn optreden in de Kaukasus te matigen. Georgië heeft aangegeven per direct klaar te zijn voor een staakt-het-vuren. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden