Rusland herhaalt eis dat 'aanvallers' Borodin worden gestraft

Rusland beschouwt de kwestie rond het oppakken en opsluiten van de Russische diplomaat Dmitri Borodin niet als opgelost. Moskou verwacht dat Den Haag nog deze donderdag meer antwoorden geeft over het incident.

Een man met een bord voor de Nederlandse ambassade in Moskou. Op het bord: 'Ouders slaan voor de ogen van hun kinderen, is dat jullie bescherming? Dat is misdaad' Beeld EPA
Een man met een bord voor de Nederlandse ambassade in Moskou. Op het bord: 'Ouders slaan voor de ogen van hun kinderen, is dat jullie bescherming? Dat is misdaad'Beeld EPA

'De excuses die Nederland heeft aangeboden kunnen niet als het eindpunt bij dit incident worden beschouwd', zei woordvoerder Aleksandr Loekasjevitsj tijdens een briefing donderdag op het ministerie tegen Russische media. Hij herhaalde de eis dat de 'aanvallers' worden gestraft en zei dat Borodin en zijn gezin compensatie moeten krijgen voor morele en materiële schade.

De zegsman bevestigde dat Rusland van Nederland een politierapport heeft ontvangen met daarin 'een feitelijke verklaring van de politieversie van wat er gebeurd is'. Hij zei te hopen dat Nederland 'volledig antwoord op alle Russische vragen zal geven' wanneer de Russische ambassadeur in Den Haag, Roman Kolodkin, donderdag de directeur van de afdeling protocol van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal spreken.

Excuses
Borodin werd door de politie in Den Haag aangehouden, omdat buren zouden hebben geklaagd over zijn gedrag tegen zijn kinderen. Nederland bood vorige week woensdag al excuses aan, omdat de aanhouding en detentie in strijd was met het Verdrag van Wenen. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken liet echter weten dat hij begrip had voor de agenten die de arrestatie hebben uitgevoerd.

De spanningen liepen verder op nadat onbekenden de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch dinsdagavond in zijn woning in Moskou hadden geslagen en vastgebonden. Loekasjevitsj sprak de hoop uit dat de politie deze zaak snel zal kunnen oplossen.

Ook hoopt de woordvoerder dat de recente incidenten de betrekkingen tussen de twee landen niet zullen belasten. 'Nederland is een van de grootste investeerders, niet alleen in Europa, maar in de wereld, dus zijn we zeer geïnteresseerd om onze verregaande samenwerking te behouden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden