Rusland helpt 'gekozen vertegenwoordigers' Oost-Oekraïne

Rusland is bereid een zinvolle dialoog op te zetten tussen de Oekraïense regering en de vertegenwoordigers van de opstandige zuidoostelijke regio's rond Donetsk in Oekraïne. Dit heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin vandaag gezegd.

redactie
Gekozen leider van de Volksrepubliek Donetsk Aleksandr Zachartsjenko. Beeld afp
Gekozen leider van de Volksrepubliek Donetsk Aleksandr Zachartsjenko.Beeld afp

Karasin zei dat de leiders die afgelopen weekeinde in de opstandige streek zijn gekozen een mandaat van de bevolking hebben. Daarmee zijn zij ook de figuren die met de hoofdstad Kiev politieke onderhandelingen moeten voeren om de problemen op te lossen, meldde het Russische persbureau Interfax.

In Donetsk is Aleksandr Zachartsjenko en in Loehansk Igor Plotnitski tot leider gekozen. Beide rebellenleiders hadden geen serieuze rivalen in de stembusgang. Hoofd van de kiescommissie in Donetsk Roman Ljagin zei dat de stembusgang en uitslag een duidelijke boodschap aan het adres van de Oekraïense regering zijn. 'Kiev moet accepteren dat het Donbekken geen onderdeel van Oekraïne uitmaakt', aldus Ljagin. 'Of zij de uitslag van onze verkiezingen erkennen of niet is hun probleem.'

Moskou liet weten dat de verkiezingen de gekozen volksvertegenwoordigers de kans bieden om stabiliteit te herstellen in de regio's die worden geplaagd door een gewelddadige strijd.

null Beeld afp
Beeld afp

In strijd met de grondwet

De stembusgang werd in harde bewoordingen veroordeeld door Kiev, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Zij stellen dat de verkiezingen illegaal zijn, in strijd met de Oekraïense grondwet en een schending van het staakt-het-vuren. Hoewel Rusland de verkiezingen steunt en op goede voet staat met de separatisten heeft Moskou nog geen signaal afgegeven voornemens te zijn de rebellenrepublieken als soevereine staten te erkennen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet vandaag weten 'het onbegrijpelijk te vinden dat officiële Russische stemmen' de verkiezingen van de separatisten erkennen. Het Kremlin respecteert naar eigen zeggen de uitslagen.

Vreedzame oplossing

De Russische ambassadeur bij de EU, Vladimir Tsizjov, klaagde dat Europa met zijn afwijzende houding de verkiezingen in Donetsk en Loehansk verkeerd inschat. De EU zou die juist moeten verwelkomen als ze is geïnteresseerd in een vreedzame oplossing van het conflict. Moskou liet weten dat de verkiezingen de gekozen volksvertegenwoordigers de kans bieden om stabiliteit te herstellen in de regio's die worden geplaagd door een gewelddadige strijd.

Bij gevechten tussen rebellen en het Oekraïense leger zijn volgens schattingen van de Verenigde Naties al meer dan vierduizend mensen omgekomen. In september werd een wapenstilstand gesloten. Sindsdien is het geweld afgenomen, maar wordt nog steeds vrijwel dagelijks gevochten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden