Rusland: gesprekken met Amerika over Syrië-resolutie verlopen niet soepel

De onderhandelingen tussen Moskou en Washington over een VN-resolutie die Syrië dwingt om afstand te doen van zijn chemische wapens 'verlopen niet soepel'. Dat zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken. Hij betwijfelde of er deze week al een overeenkomst op tafel ligt.

Redactie
De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov in gesprek met de Syrische president Assad. Beeld ap
De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov in gesprek met de Syrische president Assad.Beeld ap

'Helaas is het noodzakelijk om op te merken dat het contact met de Amerikanen niet zo soepel verloopt', zei Sergej Ryabkov volgens persbureau Reuters tegen leden van het Russische parlement. 'Ze gaan niet in de richting die ze zouden moeten gaan.'

Het grote struikelblok sinds Rusland en Amerika in Geneva een deal overeenkwamen om het Syrische wapenarsenaal te ontmantelen, is de wens van de Amerikanen en zijn Europese bondgenoten om een paragraaf in de resolutie op te nemen waarin staat dat Syrië gestraft zal worden als het zijn afspraken niet nakomt.

In Geneva kreeg Rusland het voor elkaar om Washington ervan te overtuigen om geen resolutie onder hoofdstuk 7 van het VN-handvest op te stellen, dat militaire actie mogelijk maakt als de voorwaarden van de resolutie worden geschonden. Later zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat een resolutie onder hoofdstuk 7 wat hem betreft wel tot de opties behoort.

Onlogisch
'Pogingen door de Amerikanen, die daarbij actieve steun krijgen van de Engelsen en de Fransen, om de VN-Veiligheidsraad een resolutie te laten opstellen die een direct gevaar oplevert voor Syrië is absoluut onlogisch', aldus Ryabkov.

Rusland is voorstander dat strafmaatregelen pas bespreekbaar worden gemaakt indien daadwerkelijk blijkt dat Syrië zich niet aan de resolutie houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden