Rusland erkent gezag Zeerechttribunaal niet

Rusland erkent het gezag van het Zeerechttribunaal niet in conflicten die de nationale soevereiniteit betreffen. Dat hebben Russische media dinsdag gemeld naar aanleiding van het besluit van Nederland om Rusland voor het tribunaal te slepen.

De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen in de rechtbank in het Russische Moermansk. Beeld ANP Communique
De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen in de rechtbank in het Russische Moermansk.Beeld ANP Communique

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Rusland een voorbehoud gemaakt toen Moskou het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties ratificeerde. 'De Russische zijde heeft toen een voorbehoud gemaakt waarbij het niet het gezag van internationale instanties erkent in conflicten die de soevereine rechten en jurisdictie betreffen', aldus de woordvoerder van het ministerie, Aleksandr Loekasjevitsj, tegen de Russische pers.

Nederland besloot maandag naar het Zeerechttribunaal in Hamburg te stappen om de onmiddellijke vrijlating te verkrijgen van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en de 30 opvarenden, onder wie twee Nederlanders.

Binnen een maand oordeel
Nederland begon twee weken geleden al een arbitrageprocedure. Hangende deze procedure is Rusland gevraagd om schip en activisten direct vrij te laten. Omdat Rusland hier geen gehoor aan heeft gegeven, kan Nederland het tribunaal in Hamburg nu via een spoedprocedure verzoeken dit de Russen op te dragen.

Waarschijnlijk is er binnen twee à drie weken een eerste zitting in Hamburg waarbij Nederland en Rusland hun visie op de kwestie geven. Het tribunaal velt binnen ongeveer een maand van nu een oordeel. De arbitrageprocedure loopt intussen gewoon door. Ook via andere diplomatieke wegen zal Timmermans blijven proberen de kwestie op te lossen, aldus zijn woordvoerder. Het is de eerste keer dat Nederland een dergelijk verzoek indient bij het Zeerechttribunaal.

Bestorming schip
De dertig bemanningsleden van de Arctic Sunrise, dat onder de Nederlandse vlag vaart, deden op 18 september mee aan een actie bij een Russisch boorplatform ten zuiden van Nova Zembla. Het schip werd bestormd en naar de Russische stad Moermansk gesleept. De bemanning zit sindsdien vast.

De Arctic Sunrise in de haven van Moermansk. Beeld AFP
De Arctic Sunrise in de haven van Moermansk.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden