Update

Rusland en VS zijn het eens over resolutie Syrië

De permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn het eens geworden over een conceptresolutie over de chemische wapens van Syrië. In de resolutie eist de Veiligheidsraad dat Syrië zijn gifgasarsenaal afstaat en dat wapenexperts onbeperkt toegang krijgen tot het land. Als Syrië zich niet aan de resolutie houdt kan er een tweede resolutie worden aangenomen onder Hoofdstuk 7 van het VN-handvest, dat militair ingrijpen mogelijk maakt. De stemming over de resolutie volgt mogelijk vrijdag.

redactie
Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov (r) met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry (l) Beeld ANP
Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov (r) met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry (l)Beeld ANP

De overeenkomst in de Veiligheidsraad is een doorbraak. Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog, 2,5 jaar geleden, hebben landen als de Verenigde Staten en Frankrijk al meerdere keren geprobeerd resoluties tegen Syrië aan te nemen in de Raad. Rusland, een van de permanente leden en een trouw bondgenoot van Syrië, heeft deze resoluties echter altijd met een veto geblokkeerd.

De conceptresolutie werd donderdagavond ingediend door de Verenigde Staten en Rusland. Wanneer er over de resolutie wordt gestemd hangt nog af van hoe de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad er op reageren. Daarnaast moet de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens met een plan komen om de Syrische chemische wapens onder toezicht te stellen en te vernietigen.

In de tekst is volgens de Amerikaanse krant The New York Times geen dreigement met geweld opgenomen, voor het geval Syrië niet meewerkt aan de vernietiging van zijn arsenaal chemische wapens. Ook staat er geen verwijzing in naar wie verantwoordelijk zou zijn voor de gifgasaanvallen bij Damascus op 21 augustus. Eventuele maatregelen tegen Syrië als het land de afspraken niet nakomt, moeten opnieuw langs de Veiligheidsraad.

Consessies aan Rusland
Dat zijn concessies aan Rusland, dat een bondgenoot is van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Rusland was tegen een dreiging met geweld en automatische sancties. Ook wilde het niet dat Assad als schuldige werd aangewezen voor de aanval met chemische wapens.

Die aanval was de aanleiding voor de VS om met een militaire actie te dreigen tegen Syrië. Rusland kwam daarop met het voorstel de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te stellen.
Syrië heeft tot op heden meegewerkt met het plan en heeft informatie gegeven over zijn chemische wapenarsenaal aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden