Rusland en Navo lijken weer vrienden

De nieuwe Navo-topman Anders Fogh Rasmussen zei vrijdag dat de VS, de Navo en Rusland hun raketafweersystemen moeten koppelen om samen dreigingen vanuit Iran of Noord-Korea de baas te blijven. Foto EPA Beeld
De nieuwe Navo-topman Anders Fogh Rasmussen zei vrijdag dat de VS, de Navo en Rusland hun raketafweersystemen moeten koppelen om samen dreigingen vanuit Iran of Noord-Korea de baas te blijven. Foto EPA

BRUSSEL - Een jaar nadat Rusland de relatie met de Navo verzuurde door Georgië binnen te vallen, slaat de ontspanning toe in de Oost-Westbetrekkingen. Met dank aan Barack Obama, die deze week het omstreden Amerikaanse raketschild in Polen en Tsjechië schrapte. Rusland reageerde opgelucht, en meteen werden oude initiatieven voor samenwerking tussen Navo en Rusland weer uit de kast gehaald.

De nieuwe Navo-topman Anders Fogh Rasmussen zei gisteren dat de VS, de Navo en Rusland hun raketafweersystemen moeten koppelen om samen dreigingen vanuit Iran of Noord-Korea de baas te blijven.

Moskou reageerde door op zijn beurt plannen om een eigen raketafweersysteem in de enclave Kaliningrad langs de Poolse grens te plaatsen, als antwoord op het Amerikaanse raketplan, op te geven.

De Russische premier Vladimir Poetin was vol lof over Obama. Hij verwacht dat 'na dit dappere en juiste besluit andere besluiten zullen volgen', zoals toelating van Rusland tot de wereldhandelorganisatie WTO. De Russische ambassadeur bij de Navo, Dmitry Rogozin, kondigde aan een spoedig bezoek van Rasmussen aan Moskou te gaan regelen. Hij noemde de opstelling van de Navo-chef veelbelovend.

Oost-Europa volgt de ontwikkelingen met argusogen. De reacties op Obama's besluit waren tegelijk positief - een bron van spanning met Rusland valt weg - en sceptisch, omdat men na vijftig jaar slechte ervaringen de Russen nu eenmaal niet vertrouwt. Polen, Tsjechen en Balten stellen dat Moskou nog steeds een vinger in de pap wil in de vroegere Sovjetsatellieten.

De VS en de Navo achten de tijd echter rijp om de in augustus vorig jaar afgebroken samenwerking met Moskou te hervatten. Niet toevallig wijdde in de week dat Obama zijn besluit nam, Rasmussen zijn eerste grote toespraak aan de relatie met Rusland.

De Navo en Moskou hebben meer gezamenlijke belangen dan tegenstellingen, zei hij, zoals de strijd tegen het terrorisme, het in toom houden van Iran, de oorlog in Afghanistan, en de piraterij. Het Amerikaanse raketschild was een sta-in-de-weg. Maar verdediging tegen raketten uit 'schurkenstaten' is ook een Russisch belang.

Toenmalig president Poetin suggereerde in 2007 al het Amerikaanse schild en Russische systemen te koppelen, zij het toen vooral om de Amerikaanse plannen te dwarsbomen. Maar de Navo-top in Boekarest stelde vorig jaar ook al voor om Amerikaanse, Russische en Navo-systemen te integreren. De Navo werkt al aan een afweersysteem tegen korteafstandsraketten.

Het Amerikaanse was bedoeld tegen langeafstandsraketten. De VS denken nu echter dat Iran (en Noord-Korea) voorlopig niet in staat zullen zijn om intercontinentale raketten te lanceren. De aandacht wordt nu verlegd naar de dreiging door korte- en middellangeafstandsraketten, die Iran wél heeft. (HANS DE BRUIJN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden