Rusland en China tekenen gascontract voor dertig jaar

China en Rusland hebben vandaag na tien jaar onderhandelen eindelijk een grote gasdeal gesloten. De twee landen hebben een contract gesloten voor de komende dertig jaar, meldt het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Officieel zijn geen bedragen naar buiten gebracht over de deal, maar het gaat naar verluidt om de levering van 38 miljard kubieke meter gas per jaar. Het contract zou een waarde hebben van circa 400 miljard dollar (292 miljard euro).

De Russische president Vladimir Poetin reisde speciaal voor de overeenkomst naar China. Een dergelijke overeenkomst is belangrijk voor de Russische economie, zeker in het licht van de westerse sancties tegen Moskou. Vorige week drong de Amerikaanse minister van financiën Jacob Lew er nog bij China op aan om geen stappen te zetten die de effectiviteit van de sancties in gevaar brengen.

Washington heeft eerder echter ook gezegd in te zien dat China een grote behoefte heeft aan nieuwe energiebronnen. China leunt voor zijn energiebehoefte vooral op kolencentrales en heeft een groot tekort aan aardgas. Rusland op zijn beurt probeert de export van aardgas te spreiden, omdat het voor de export nu vooral afhankelijk is van Europa. De betrekkingen met Europa zijn als gevolg van de crisis in Oekraïne aardig bekoeld.

Eerste levering in 2018
In een voorlopige overeenkomst, die in maart 2013 werd gesloten, kwamen China en Rusland overeen dat het Russische gasbedrijf Gazprom jaarlijks 38 miljard kubieke meter gas aan China levert. De eerste levering moet in 2018 plaatsvinden. In de overeenkomst werd ook opgenomen dat de gaslevering kan worden uitgebreid naar zestig miljard kubieke meter.

Over de inhoud van de overeenkomsten werd niets bekendgemaakt. Voorafgaand aan het staatsbezoek zei Poetin tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua dat de samenwerking tussen Beijing en Moskou niet eerder zo nauw was. 'China is een betrouwbare vriend. De uitbreiding van de samenwerking met China is zonder twijfel een diplomatieke prioriteit voor Rusland.'

De samenwerking tussen China en Rusland komt volgens China-deskundige Vasili Kasjin neer op een 'de facto alliantie met Rusland'. In ruil voor de levering van aardgas is Moskou mogelijk bereid om de beperkingen op Chinese investeringen in Rusland te versoepelen en ook de export van militaire technologie behoort tot de mogelijkheden. 'In de toekomst moet een volledige militaire alliantie niet worden uitgesloten', aldus Kasjin. 'Het kan echter jaren duren voordat China in de Russische economie een rol kan spelen die vergelijkbaar is met die van de Europese Unie. Als dat gebeurt dan zijn China en Rusland veel minder kwetsbaar voor westerse druk en dat heeft uiteraard gevolgen voor het buitenlandbeleid van beide landen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden