'Rusland en China op punt om grote gasdeal te tekenen'

Ruslands grootste energieleverancier Gazprom en China tekenen volgende maand waarschijnlijk een grote gasdeal. Dat beweert althans de Russische vicepremier Arkady Dvorkovich. Moskou is al langer bezig om zich met zijn energieleveranties meer op het Oosten in plaats van op het Westen (nu de grootste afzetmarkt) te richten.

Redactie
De Russische vicepremier Arkady Dvorkovich zegt dat Rusland en China op het punt staat om een gasdeal te tekenen. Beeld epa
De Russische vicepremier Arkady Dvorkovich zegt dat Rusland en China op het punt staat om een gasdeal te tekenen.Beeld epa

Bijna tien jaar worden er al gesprekken tussen Rusland en China gevoerd over een gasdeal. Indien die daadwerkelijk wordt ondertekend, dan zou dat een grote stap zijn. Tevens zou het een overwinning betekenen voor de Russische president Vladimir Poetin, die het Westen geregeld gewaarschuwd heeft dat pogingen om Rusland verder te isoleren worden beantwoord met tegenacties.

38 miljard kubieke meter gas
Volgens de Russische vicepremier Arkady Dvorkovich, die een bezoek bracht aan China, zijn Gazprom en China dicht bij een deal die de weg zou openen voor de constructie van een pijplijn die 38 miljard kubieke meter gas per jaar kan verschepen.

'Wat betreft het gascontract met Gazprom zijn de partijen dicht bij een overeenkomst', citeerde het Russische persbureau Itar-Tass de vicepremier. 'De enige kwestie is nu nog de prijs.' Verdere details zouden vandaag besproken worden. 'We hopen dat het contract in mei getekend zal worden', aldus Dvorkovich.

Europa grootste afzetmarkt
Rusland verscheept ongeveer 16 procent aan gas naar Azië, dat over een beperkte energievoorraad beschikt. Europa is voor een derde van zijn gasbehoefte afhankelijk van Rusland. De meeste export verloopt via Oekraïne.

Gisteren liet Gazprom weten dat Oekraïne zijn gasrekening voor maart niet op tijd betaald heeft. De schuld zou 1,6 miljard euro bedragen. Vorige week meldde de Russische gasleverancier dat het de gasprijs voor Oekraïne met tachtig procent verhoogd, waardoor het land nog verder in het nauw gedreven wordt.

De autoriteiten in Kiev beschuldigen Rusland dat het zijn gasvoorraad voor politieke doelen inzet. In dit geval om Oekraïne te straffen voor zijn plannen om de banden met de Europese Unie aan te halen.

Nederland schort energiemissie op
Vanmiddag werd bekend dat de Nederlandse energiemissie onder leiding van minister Henk Kamp van Economische Zaken naar Rusland voorlopig niet doorgaat. Het kabinet heeft vandaag besloten de missie, die volgende maand zou plaatsvinden, uit te stellen vanwege de recente ontwikkelingen in de crisis in Oekraïne en met name in het oosten van dat land.

Het kabinet wijst erop dat de Europese Unie zich momenteel bezint op de betrekkingen met Rusland. In dat licht heeft het kabinet besloten de reis op te schorten, aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. 'Een succesvolle missie is in het huidige klimaat niet goed mogelijk. Daarom is het beter de missie tot nader order uit te stellen', zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden