Update

Rusland: buitenlandse krachten ondermijnen Syrisch vredesproces

'Buitenlandse krachten' proberen de pogingen om vrede te brengen in Syrië, te ondermijnen. Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Minister Lavrov. Beeld afp
Minister Lavrov.Beeld afp

'Zij doen dit door wapens te leveren aan de Syrische oppositie en door de activiteiten van de rebellen te stimuleren. Mede hierdoor blijven deze doorgaan met het dagelijks aanvallen van regeringfaciliteiten en burgerdoelen', aldus Lavrov op de televisie.

Hij maakte niet duidelijk om welke buitenlandse krachten het zou kunnen gaan. Lavrov roept de internationale gemeenschap op meer druk uit te oefenen op de opstandelingen in Syrië om mee te werken met waarnemers van de Verenigde Naties (VN) en de Arabische Liga.

De waarnemers moeten toezien op het staakt-het-vuren dat donderdag werd ingesteld tussen de opstandelingen en het Syrische leger. Het staakt-het-vuren noemde hij 'relatief fragiel'.

Een eerste groep van VN-waarnemers kwam zondagavond aan in Syrië, maar kon niet direct aan de slag. Zij zeiden gisteren dat ze eerst met de regering in Damascus moeten onderhandelen over de voorwaarden waaronder zij op het staakt-het-vuren in het Arabische land mogen toezien.

Beschietingen
Volgens Syrische activisten heeft het Syrische regime de beschietingen van oppositiebolwerken uitgebreid. Als het bericht klopt, is dat opnieuw een teken dat het moeizaam bewerkstelligde bestand steeds meer scheuren vertoont.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten namen Syrische tanks het zuidelijke stadje Busra al-Harir vandaag onder vuur. Hierbij kwamen twee mensen om het leven. Ook werden opnieuw wijken in de stad Homs bestookt.

De wapenstilstand is onderdeel van het vredesplan van Kofi Annan, de speciale gezant voor Syrië van de Arabische Liga en de Verenigde Naties. Het vertrouwen dat het bestand op den duur leidt tot een vreedzame oplossing brokkelt als gevolg van aanhoudend geweld steeds verder af.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden