Update

Rusland blijft achter Assad staan

De Syrische president Bashar al-Assad wil dat zijn vicepresident met de oppositie gaat praten. Dit heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vandaag gezegd. Lavrov voerde gisteren in Damascus overleg met Assad en geeft aan achter de president te blijven staan.

AP/Reuters/Redactie
Lavrov (links) en Assad. Beeld reuters
Lavrov (links) en Assad.Beeld reuters

De uitkomst van gesprekken over het beëindigen van het bloedvergieten in Syrië moet niet van tevoren vastliggen, aldus Lavrov.

De minister blijft ook vasthouden aan verzet tegen de druk van Westerse en Arabische landen om Assad de macht te laten overdragen.

Dialoog
Assad heeft vicepresident Farouk al-Sharaa belast met de taak een dialoog met de oppositiekrachten aan te gaan, zei Lavrov.

De Syrische oppositie heeft steeds geweigerd met het regime te praten zolang het bloedvergieten doorgaat en zegt met niets minder dan de val van Assad genoegen te nemen.

Lavrov legde de schuld van het bloedvergieten zowel bij het regime als bij Assads tegenstanders. 'Aan beide zijden zijn mensen die uit zijn op een gewapende confrontatie, niet op een dialoog.'

Ambassadeurs
Het terugroepen van de ambassadeurs uit de Syrische hoofdstad Damascus helpt het vredesplan van de Arabische Liga in elk geval niet, zei Lavrov. Tal van westerse en Arabische landen hebben hun ambassadeurs uit Syrië teruggehaald, omdat het regeringsgeweld tegen opponenten van het regime alleen maar toeneemt. Ook Nederland heeft zijn ambassadeur teruggeroepen.

'Ik denk niet dat door het terugroepen van de ambassadeurs de voorwaarden worden geschapen die bevorderlijk zijn voor de realisering van het initiatief van de Arabische Liga', verklaarde de minister.

Lavrov deed zijn uitspraken vandaag bij een persconferentie in Moskou. Zaterdag stemden China en Rusland tegen de Syrië-resolutie in de VN-Veiligheidsraad. De overige dertien leden stemden wel vóór het plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan elf maanden van bloedvergieten in Syrië, waarbij inmiddels duizenden mensen zijn omgekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden