Rusland beschuldigt verkiezingswaakhond

Rusland beschuldigt verkiezingswaakhond Golos ervan zich door het buitenland te laten financieren. Volgens een omstreden nieuwe wet worden organisaties in Rusland die vanuit het buitenland worden gefinancierd aangemerkt als 'buitenlands agent' en staan ze daarmee onder strengere controles.

Vladimir Poetin Beeld afp
Vladimir PoetinBeeld afp

'Golos is gefinancierd door het buitenland en houdt zich bezig met politieke activiteiten in de Russische Federatie', aldus het ministerie van Justitie dinsdag in een verklaring. De waarnemersorganisatie, die kiezersbedrog in kaart brengt, riskeert daardoor een boete van omgerekend ruim 12.000 euro en de autoriteiten kunnen een strafrechtelijk onderzoek beginnen.

Onregelmatigheden
Golos legde talrijke onregelmatigheden bloot bij de parlementsverkiezingen van 4 december 2011 en bij de presidentsverkiezingen van 4 maart 2012, die president Vladimir Poetin weer in het Kremlin bracht.

Op grond van de wet uit 2012 dreigde het ministerie van Justitie meerdere mensenrechtenorganisaties, waaronder Golos, met sluiting. Voor het eerst wil Justitie een dergelijke organisatie nu daadwerkelijk ook een boete opleggen.

Recente invallen bij non-gouvernementele organisaties deed de Russische president Vladimir Poetin onlangs nog af als ,,routine gebeurtenissen''. Die zijn slechts bedoeld om na te gaan of de activiteiten van deze organisaties voldoen aan hun aangegeven doelen, aldus Poetin op 28 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden