Rusland beschuldigt Greenpeace van piraterij

Er komt een juridisch onderzoek naar mogelijke piraterij door leden van Greenpeace. Dat meldde het Russische persbureau Interfax dinsdag op autoriteit van Vladimir Markin, een woordvoerder van het Russische nationale onderzoekscomité.

De Russische kustwacht houdt activisten van Greenpeace aan. Foto vrijgegeven door Greenpeace. Beeld EPA
De Russische kustwacht houdt activisten van Greenpeace aan. Foto vrijgegeven door Greenpeace.Beeld EPA

Bovendien zouden de actievoerders de Russische soevereiniteit en het milieu in gevaar hebben gebracht, toen zij actie voerden bij een boorplatform in de Pechorazee ten zuiden van Nova Zembla. De actievoerders zullen volgens Markin worden vervolgd, ongeacht hun nationaliteit.

Geen contact meer met bemanningsleden
IJsbreker Arctic Sunrise werd donderdag geënterd door de Russische kustwacht, tijdens een actie bij een boorplatform van Gazprom. Enkele leden van Greenpeace beklommen dat booreiland. Sindsdien was er geen contact meer met de 30 bemanningsleden van het schip en was onduidelijk waarvan de milieuactivisten werden beschuldigd. Dinsdag komt het schip aan in de haven van Moermansk.

Het nationale onderzoekscomité is het belangrijkste federale onderzoeksorgaan in Rusland. Het is ondergeschikt aan president Vladimir Poetin en wordt niet zelden omschreven als de Russische FBI.

Een woordvoerder van Greenpeace zei dat de actievoerders voldoen aan geen enkele criterium dat geldt voor piraterij, oftewel zeeroof. Daarvoor moet je bijvoorbeeld gewapend zijn en er moet de intentie zijn om een ander schip te overvallen. Er moeten dus twee schepen bij betrokken zijn. 'En dat booreiland waar de Arctic Sunrise was, dat is een gigantisch eiland dat vast staat op de zeebodem.' Juristen van Greenpeace International eisen onmiddellijke toegang tot de activisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden