Rusland belooft vertrek uit Georgië

MOSKOU - Waarnemers van de Europese Unie worden nog deze maand gestationeerd in de gebieden rond Zuid-Ossetië en Abchazië. Daarna zullen de Russische troepen zich terugtrekken. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev gezegd na zijn besprekingen met de Franse president Nicolas Sarkozy.

Op 15 oktober begint in Genève internationaal overleg over het conflict in Georgië. De Russische troepen zullen zich de komende zeven dagen ook terugtrekken uit de Georgische Zwarte-Zeehaven Poti en omgeving, maar dan moet Georgië wel beloven geen geweld te gebruiken tegen Abchazië, zei Medvedev.

Hij beweerde dat de Georgische president Michail Saakasjvili voor zijn 'idiote actie' tegen Zuid-Ossetië het groene licht had gekregen van de Verenigde Staten, 'hetzij rechtstreeks, hetzij met stilzwijgende goedkeuring'. Medvedev beschuldigde de VS ook van herbewapening van het Georgische leger, dat zware materiële verliezen had geleden.

Sarkozy, wiens land de EU voorzit, noemde het akkoord 'het maximaal haalbare'. Zuid-Ossetië en Abchazië zijn de facto onafhankelijk sinds beide enclaves zich begin jaren negentig afscheidden van Georgië. Rusland ging na het gewapende conflict over tot erkenning van die onafhankelijkheid en riep daarmee een golf van internationale kritiek over zich af. Sarkozy erkende dat de onafhankelijkheidsverklaring een moeilijk punt bij de onderhandelingen was geweest. Hij wist Medvedev echter niet te vermurwen.

Medvedev: ''Ons besluit is onherroepelijk: er zijn twee nieuwe staten ontstaan. Dat is een realiteit waarmee al onze partners, inclusief die in de EU, moeten leren leven.''
Medvedev concludeerde dat nu de EU aan zet is. ''Wij willen zowel een partnerschap als vrede, en bijna niemand is uit op een confrontatie tussen Europa en Rusland. Wij beogen geen enkele verslechtering van onze betrekkingen.''

Nicolas Sarkozy beaamde dit: ''De wereld zal niet opnieuw in een Koude Oorlog belanden.''
President Michail Saakasjvili van Georgië heeft het akkoord voorzichtig verwelkomd. Hij benadrukte echter dat Moskou eerder beloften heeft gedaan over de terugtrekking van zijn troepen zonder zich daaraan te houden. (AP, BBC)

Sarkozy en Medvedev praten op 15 oktober in Genève verder over het conflict in Georgië. Foto ANP/Dmitry Astakhov Beeld
Sarkozy en Medvedev praten op 15 oktober in Genève verder over het conflict in Georgië. Foto ANP/Dmitry Astakhov

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden