'Rusland belangrijke handelspartner'

In de relatie tussen Nederland en Rusland spelen wederzijds belangrijke economische belangen. Nederland is onder meer via olieconcern Shell een van de grootste investeerders in Rusland, terwijl Rusland steeds belangrijker wordt voor de Nederlandse energievoorziening.

redactie
remier Mark Rutte en de president van Rusland Vladimir Poetin heffen het glas tijdens een diner in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam Beeld ANP
remier Mark Rutte en de president van Rusland Vladimir Poetin heffen het glas tijdens een diner in het Scheepsvaartmuseum in AmsterdamBeeld ANP

Het land bezit in Gazprom 's werelds grootste gasproducent. Het concern werkt al geruime tijd samen met Gasunie, vooral op het gebied van gastransport via pijpleidingen. Rusland is ook een graag gezien investeerder in Nederland. Zo kwam in april nog de deal rond voor de bouw van een Russische olieterminal in de Rotterdamse haven, een project waarmee een investering van 800 miljoen euro is gemoeid.

Op het gebied van de handel is Nederland een van de grootste partners van de Russen. De invoer uit Rusland bestaat voor 90 procent uit minerale brandstoffen (olie en aardgas). Vanuit ons land gaan er vooral machines, vervoermiddelen, chemische en landbouwproducten naar Rusland. Ook voedingsmiddelen en levende dieren zijn belangrijke exportproducten.

'Zuivelexport is bescheiden en die gaat vooral om kaas. Dat is goed voor 2 procent van de export naar Rusland', vertelt Peter Hein van Mulligen, econoom bij het CBS.

Vorig jaar kwam 5,2 procent van onze invoer uit Rusland en ging 1,6 procent van de export naar Rusland. Over de eerste 7 maanden van dit jaar zijn de cijfers niet veel anders. 'Qua import is Rusland onze zesde handelspartner, in export is het de nummer 11', aldus de econoom.

De waarde van de import uit Rusland bedroeg vorig jaar ruim 20 miljard euro. De Nederlandse export naar Rusland had een waarde van 7 miljard euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden