Rusland begint aan herstel ramen na meteorietexplosie

In de Oeral is men aan de opruiming begonnen van de schade die een ontplofte meteoriet gisteren veroorzaakt heeft. Veel ramen zijn gebroken door de schokgolf van de knal. De regionale gouverneur Mikhail Yurevich belooft alle getroffen ramen binnen de week te laten vervangen, maar dat kan lang duren in een regio waar de temperatuur vanmiddag hooguit -12 graden bereikte.

Günther Brants
null Beeld

De meteoor explodeerde gisterenochtend boven het Russische luchtruim en de daarop volgende schokgolf richtte veel schade aan. Zeker 4.000 gebouwen liepen schade op, vooral ramen werden gebroken. Zeker 1.200 raakten gewond, voornamelijk door rondvliegende glasscherven. Er liggen nog vijftien gewonden in het ziekenhuis, waarvan één persoon in een coma ligt. De schade loopt op tot ongeveer 25 miljoen euro. Ongeveer 100.000 mensen moeten vandaag aan het herstel van hun eigendom beginnen.

De vrieskou vormt een groot probleem, want de gebroken ramen moeten zo snel mogelijk vervangen worden. Vanmiddag werd het in het getroffen Chelyabinsk niet 'warmer' dan -12 graden. Voorlopig kunnen inwoners de openingen enkel met plastic en borden afdekken. Meer dan 24.000 mensen, waaronder ook vrijwilligers, zijn naar de regio getrokken om de bewoners te helpen. Ze helpen bij het opruimen, delen warme kleren uit en voorzien voedsel. Intussen worden ramenmakers uit aangrenzende regio's naar het gebied overgevlogen.

Gat in ijs
Duikers zijn inmiddels een kijkje gaan nemen in het zes meter grote gat dat mogelijk door de meteoriet geslagen werd in een bevroren meer op 80 kilometer van Chelyabinsk. Ze hebben echter geen restanten van de meteoriet gevonden.

De vreemde ervaring zindert bij de bewoners nog na. Valery Fomichov was kort na zonsopgang aan het joggen toen hij het zag gebeuren. "Ik keek omhoog en zag een gloeiende stip in het westen, die groter en groter werd, zoals een voetbal. Plots werd ze verblindend wit en moest ik wegkijken."

In een lokale kerk heeft Sexton Sergei een les getrokken uit de zeldzame gebeurtenis. ''Misschien wilde God ons een signaal geven, zodat we niet alleen denken aan onze eigen problemen hier, maar ook af en toe eens naar de hemel kijken.' Dat laatste zullen veel Russen de komende weken wel vaker doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden