Rus mag van rechter kleine lettertjes creditcardcontract wijzigen

Een Russische rechter heeft een man in het gelijk gesteld die eigenhandig de kleine lettertjes in zijn creditcardcontract had gewijzigd.

null Beeld epa
Beeld epa

De 42-jarige Dmitry Argarkov uit Voronezh veranderde het contract dat de bank hem bood voor zijn creditcard zo, dat hij geen rente hoefde te betalen, geen boetes en dat de bank 3 miljoen roebel (ruim 68.000 euro) moest betalen als de bank zich niet aan de regels zou houden.

Tinkoff Systems, de bank, zou hem bovendien 6 miljoen roebel moeten betalen als ze het contract zou opzeggen. Argarkov had het contract ingescand, veranderd, teruggestuurd en kreeg het keurig ondertekend terug van de bank.

Toen Tinkoff de man vervolgens een boete oplegde volgens de oude, oorspronkelijke voorwaarden voor gebruik van de creditcard, klaagde Argarkov de bank aan. De rechter gaf Argarkov gelijk, berichten verschillende media op basis van een bericht in de Russische krant Kommersant. De verdediging van TInkoff Systems: we hebben de kleine lettertjes niet gelezen.

Nu krijgt Argarkov niet alleen gelijk, hij klaagt op zijn beurt de bank aan. De limiet op zijn creditcard was volgens de nieuwe regels namelijk onbeperkt. 'Hij zou zich een eiland ergens in Maleisië kunnen veroorloven, de bank zou er volgens de wet voor moeten betalen', zegt Dmitry Mikhalevich, Argarkovs advocaat, tegen Kommersant.

Argarkov wil nu 24 miljoen roebel van de bank, omdat Tinkoff Systems zich niet aan de door hen getekende voorwaarden zou houden. De zaak dient volgende maand. Volgens Oleg Tinkov, eigenaar van de bank, gaat Tinkoff Systems nooit 24 miljoen betalen. In plaats daarvan denken zijn advocaten dat Argarkov vier jaar de cel in moet vanwege fraude, twitterde Tinkov.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden