Review

Rundskop ****

null Beeld

Regie: Michaël R. Roskam
Met: Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval, Frank Lammers, Barbara Sarafian


In 1995 werd België opgeschrikt door de moord op Karel van Noppen, een veearts die belast was met de controle op hormoongebruik in de rundveehouderij. Het politieonderzoek leidde tot vier veroordelingen en bracht het bestaan van de zogeheten hormonenmaffia aan het licht.

Het gesjoemel met doping in 'de vetmesterij' plaatste het Belgische boerenbedrijf in een kwaad daglicht en stond haaks op de idylle van de Vlaamse boerenfilm, een Belgisch genre dat ooit de nationale filmproductie domineerde.

Filmmaker Michaël R. Roskam liet zich voor Rundskop inspireren door de moordzaak uit 1995, maar zijn scenario is geen getrouwe reconstructie van de feiten. Het speelfilmdebuut heeft inhoudelijk minder raakvlakken met de traditionele Vlaamse boerenfilm dan met Italiaanse westerns, met name waar het de karakterschets en motivatie van het hoofdpersonage betreft.

Rundskop draait om een Limburgse boer die op het eerste gezicht geknipt lijkt voor een dubbelleven als zware jongen, maar als gevolg van een gruwelijk jeugdtrauma onder een enorme last gebukt gaat.

De intimiderende Jacky Vanmarsenille opent de film met het motto 'Eén ding is zeker, gekloot zijt ge altijd', en gaandeweg winnen zijn woorden aan betekenis. Jacky groeide op in een vetmesterij waar zijn vader met DES-doping in de weer was. Hij krijgt als volwassene te maken met gangsters van de hormonenmaffia die hem voor hand- en spandiensten willen inlijven.

Vertolker Matthias Schoenaerts (Loft, Zwartboek) maakt duidelijk waarom: de boomlange acteur kwam 27 kilo aan voor de rol, en koppelt fysiek overwicht aan een broeierige, ondoorgrondelijke mimiek.

Zijn fenomenale hoofdrol slaat de film niet uit het lood, want het sterke scenario en de regie van Roskam leggen meer nadruk op Jacky's moeizame omgang met anderen dan op de schimmige zaken waarmee hij te maken krijgt.

Het maakt Rundskop tot een fraai en verrassend noodlotsdrama, waarin genreclichés hooguit terloops en ironisch worden aangestipt. De flikken, de boeven en de dopedealers zijn er wel, maar het sluimerende kruitvat Jacky maakt de dienst uit. Met dank aan Schoenaerts levert Michaël R. Roskam een debuut af dat beslist naar meer smaakt. (Bart van der Put)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden