Rumsfeld: regering-Obama heeft inval Syrië nog niet gerechtvaardigd

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn regering moeten een eventuele aanval in Syrië nog beter onderbouwen. Dat vindt, opmerkelijk genoeg, voormalig minister van Defensie én één van de architecten van de Amerikaanse inval in Irak in 2003 Donald Rumsfeld.

Redactie
Oud-minister Rumsfeld tijdens een discussie over een boek van zijn hand in 2011. Beeld epa
Oud-minister Rumsfeld tijdens een discussie over een boek van zijn hand in 2011.Beeld epa

Rumsfeld zei dat in een interview met Fox gisteren. De oud-minister bekritiseerde president Obama omdat er volgens hem veel details over militair ingrijpen naar buiten zijn gekomen voordat er enige beslissing is genomen. 'Aan de vijand onthullen wat je gaat doen is dwaas', aldus Republikein Rumsfeld.

Rumsfeld was een van de voorstanders om in 2003 in te grijpen in Irak, onder meer omdat Saddam Hoessein zou beschikken over chemische en biologische wapens. De wapens werden niet gevonden.

De oud-minister, die ook onderdeel uitmaakte van de regering-Bush tijdens de inval in Afghanistan, is geen voorstander van ingrijpen in Syrië na de vermeende gifgasaanval van vorige week in Damascus. Obama zei gisteren dat hij nog geen definitieve beslissing heeft genomen over ingrijpen in Syrië, ondanks herhaaldelijke opmerkingen van Amerikaanse legerleiders die juist wel wezen op een Amerikaanse aanval. De Amerikaanse president houdt het regime wel verantwoordelijk voor de gifgasaanval. Dat wordt op dit moment nog onderzocht door VN-inspecteurs.

Rumsfeld zei dat er geen enkele indicatie is gegeven door de regering-Obama waaruit blijkt dat het in het nationale belang van de Verenigde Staten is om het land binnen te vallen. Echt belangrijk is het nucleaire programma van Iran, en de relatie die dat land heeft met Syrië, vindt de oud-minister. De regering van Obama is volgens hem in een terugtrek- en excuusstuip geschoten. 'Het vacuüm dat we hebben gecreëerd wordt gevuld door mensen die onze waarden niet hebben of onze belangen niet delen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden