Column

Rumoer '66

THEODOR HOLMAN

Een jaar geleden werd ik aangesproken door een jongen van 21, 22 jaar. Hij wilde een film maken, een grote speelfilm. Een vriend van hem had een scenario gemaakt en hij wilde de productie doen. Zijn naam was Tommy Both - thans de jongste filmproducent in Nederland.

''Hoeveel geld heb je?'' vroeg ik.

''Niks,'' zei hij.

''Hoe wil je de film financieren?''
''Ooms en tantes, vader en moeder, en verder weet ik het niet.''
Gisteravond was ik op het Spui, waar een scène werd gedraaid van Rumoer '66, een film over de jaren zestig in Amsterdam. Toevallig een scène waarin Robert Jasper Grootveld voorkwam.

Alles aan deze film is goed, en als het niet goed is, is het leuk, en als het niet leuk is, dan is het nuttig.

De film handelt over een jongen uit de provincie die in 1965 naar Amsterdam komt en in aanraking komt met Provo, maar ook met de liefde. Political passion meets love.

Teneinde zijn film te financieren, lanceerde Tommy met zijn collega's het Witte Filmplan - mooie humor, vind ik.

Scenarist/regisseur Jochem Bakker (ik hoop dat ik geen fouten maak, ze hebben wel een website, Rumoer66.nl, maar die verwijst door naar Facebook en ik weet niet wat dat is of hoe ik dat moet doen - ik kom namelijk echt uit de provotijd), liet zich inspireren door een artikel uit de Haagse Post over Provo uit de jaren tachtig. Daarin las hij iets over de provomentaliteit dat hem zo aansprak dat hij dat artikel altijd bewaarde.

Toen ik Tommy een tijdje geleden sprak, vroeg ik wat hem tegenviel in het produceren. Hij zei: ''De prijs van de catering.'' Ik moest erom lachen.

Gisteren was ik ontroerd. Allemaal twintigers als 'provo's'. In de Spuistraat stond de gehuurde productiebus, daartegenover de wagen van het licht. Ik weet wat de makers hiervoor moeten opgeven en wat ze ongeveer betaald moeten hebben. Hier zitten vele spaarcenten in.

Beste antirookmagiërs in de hele wereld, zorg dat deze film een succes wordt. 'Klaas komt' in de vorm van een film: Rumoer '66.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden