Ruk naar rechts, centrum blijft aan macht

Europa heeft bij de verkiezingen van de afgelopen dagen een ruk naar rechts gemaakt, maar de macht in het Europees Parlement blijft stevig in handen van het politieke centrum gevormd door sociaaldemocraten en christendemocraten.

FPÖ-mannen Heinz-Christian Strache (links) en Harald Vilimsky. Beeld reuters
FPÖ-mannen Heinz-Christian Strache (links) en Harald Vilimsky.Beeld reuters

Rond half elf kwam het Europees Parlement met een eerste prognose. De christendemocraten blijven de grootste, voor de sociaaldemocraten en de liberalen. Toch behoorde de avond ook toe aan rechts-populistische en fel anti-Europese partijen als het Front National in Frankrijk, UKIP in Groot-Brittannië, de FPÖ in Oostenrijk en de Deense Volkspartij. Ze behaalden allemaal dikke winst, het Front National werd zelfs de grootste.

Le Pen
Marine Le Pen met haar Front National maakte meteen van de gelegenheid gebruik door te eisen dat president François Hollande het nationale parlement naar huis stuurt. 'Wat kan de president anders doen na zo'n afstraffing', verklaarde de politica nadat exitpolls hadden uitgewezen dat haar partij de grootste wordt. 'Het is onacceptabel dat de Assemblée zo'n slechte afspiegeling is van het Franse volk.'

Volgens peilingen krijgt het Front National 23 procent van de stemmen, goed voor 23 tot 25 zetels in het Europees Parlement. Tot nog toe had de partij drie afgevaardigden. Premier Manuel Valls noemde de winst van het Front National zeer ernstig voor Frankrijk en voor Europa. 'Dit is een politieke aardbeving die alle politiek verantwoordelijken raakt.'

Eurofobe partijen
Ondanks de crisis en groeiende euroscepsis hebben de grote pro-Europese partijen zich gehandhaafd in het Europees Parlement. Het EU-parlement zal weliswaar meer anti-Europese afgevaardigden gaan tellen, maar of zijn een krachtig blok kunnen gaan vormen, is maar de vraag.

Om een Europese fractie te kunnen vormen zijn zeven partijen uit evenveel landen nodig, die goed zijn voor 25 zetels. Voor de PVV (4 zetels) en het Franse Front National is dat zetelaantal geen probleem: Het Front maakte een grote klapper: van 3 naar 23, mogelijk 25 zetels. Maar niet iedereen wil met de eurofobe partijen samenwerken. De grote Britse winnaar, de eurosceptische UKIP, weigert elke associatie met het FN. Het zal nog krap worden om een fractie te vormen.

De drie grootste pro-Europese partijen daarentegen toonden zich gisterenavond eensgezind tegenover de leiders van de EU-lidstaten. De 28 EU-landen moeten iemand voordragen die zij geschikt achten als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie in Brussel. Voor het eerst moeten zij daarbij rekening houden met de uitslag van de verkiezingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden