Ruimte voor én rem op buitenlandse student

Hogescholen en universiteiten die de voertaal van een opleiding willen veranderen in Engels moeten in de toekomst duidelijk maken waarom dat meerwaarde heeft. 

Hanneke Keultjes
null Beeld ANP
Beeld ANP

Minister Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs) gaat de wet daarvoor aanpassen.

Nu kunnen hbo's en universiteiten zelf beslissen of een andere taal noodzakelijk is. Die noodzaak zagen de instellingen: 74 procent van de universitaire masters wordt al in het Engels gegeven. Dat trekt ook veel buitenlandse studenten: in dit studiejaar studeren er 75.000 buitenlandse studenten aan hogescholen en universiteiten.

De verwachting is dat dit aantal zal groeien, schrijft Van Engelshoven vandaag aan de Tweede Kamer, en dat het aantal Nederlandse studenten 'op termijn licht zal dalen'.

Veel kritiek
De combinatie van steeds meer Engelstalige opleidingen en steeds meer buitenlandse studenten zorgde de afgelopen tijd voor veel kritiek. De toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor Nederlandse studenten zou gevaar lopen.

Van Engelshoven wil daar wat aan doen, zonder Engels in de ban te doen. Ze wijst er op dat Nederland zich 'van oudsher kenmerkt' door 'een open samenleving' en dat dit ook in de toekomst 'heel goed van pas zal blijven komen'. Bovendien, zo benadrukt de bewindsvrouw, is Engels 'absoluut noodzakelijk' om aansluiting te houden bij de internationale wetenschap en toponderzoekers aan te trekken.

Afremmen
Om de stroom buitenlandse studenten toch af te remmen, gaat Van Engelshoven kijken hoe ze dat kan ontmoedigen door bijvoorbeeld scholen extra kosten te laten rekenen voor buitenlandse studenten en het collegegeld voor studenten buiten de Europese Unie te verhogen.

Dat kan niet voor studenten binnen de EU. Zij betalen conform Europese regels niks extra's om in een ander EU-land te gaan studeren.

Lees ook: There's a limit to Engels onderwijs in Nederland

Universiteiten positief over plannen
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) is in grote lijnen positief over de plannen van minister Ingrid van Engelshoven om meer ruimte te geven aan de internationalisering van het onderwijs.

Maar de organisatie vindt dat dit niet moet leiden tot nog meer regels. "De regeldruk moet niet nog hoger worden," aldus de VSNU. "Ook moet de kwaliteit van het onderwijs op peil blijven en moeten we ervoor waken dat opleidingen heel groot worden.''

De universiteiten hechten wel veel waarde aan de internationalisering van de studenten. "De arbeidsmarkt internationaliseert. Het is mooi als studenten dit dan al hebben meekregen met de internationale oriëntatie en het volgen van colleges in het Engels.'' De VSNU is ook blij dat de minister een aantal maatregelen heeft overgenomen die de universiteiten en hogescholen eerder hebben aangedragen. "We hebben er vertrouwen in dat we goede stappen kunnen zetten.''

Hogescholen redelijk positief
De Vereniging Hogescholen is redelijk positief over de brief. Internationale vaardigheden zijn belangrijk voor toekomstige beroepen van de studenten, zegt ook de vereniging.

Zij zet wel vraagtekens bij maatregelen ten aanzien van taalkeuze en de registratie daarvan. Deze maatregelen zullen voor de instellingen vooral meer bureaucratische last opleveren, vreest de club. Teleurstellend vindt ze ook dat aan het voornemen uit het regeerakkoord om het elders studeren te bevorderen, geen extra middelen zijn gekoppeld.

De meeste hbo-bacheloropleidingen worden overigens alleen in het Nederlands aangeboden, meldt de vereniging.

LSVb: minister heeft half werk afgeleverd
De visie van minister Ingrid van Engelshoven op internationalisering van het onderwijs heeft de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) teleurgesteld. "Ze heeft half werk geleverd. Van Engelshoven zegt oog te hebben voor de keerzijden van verengelsing maar echte maatregelen durft ze niet te nemen," reageert voorzitter Tariq Sewbaransingh. De LSVb gaat ervan uit dat de Tweede Kamer haar bijstuurt.

De studentenbond wil dat een landelijke commissie gaat toetsen of de toegankelijk van het onderwijs in gevaar komt als een opleiding verengelst. "Het probleem is dat verengelsing voor een deel ook een verdienmodel is. Wij willen een actieve marktmeester die checkt of verengelsing om de juiste redenen gebeurd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden