Ruimere kade moet drukte tussen pont en CS oplossen

De gemeente zoekt naar een oplossing voor de onveilige situaties die worden veroorzaakt door de grote drukte op de ponten tussen Noord en het Centraal Station.

Jasper Karman
Drukte bij de pontjes. Beeld ANP
Drukte bij de pontjes.Beeld ANP

Volgens wethouder Eric Wiebes (Verkeer) worden de problemen vooral veroorzaakt door de onoverzichtelijke en beperkte ruimte op de kades en het gedrag van fietsers, voetgangers en scooterrijders, en is de capaciteit van de ponten voldoende.

Wiebes broedt dan ook op plannen om de ruimte op de kades praktischer in te richten, waardoor gevaarlijke situaties zich minder vaak voordoen. Wat voor maatregelen dat precies zijn, kon hij gisteren nog niet zeggen. Hij stuurt binnenkort per brief een voorstel naar de gemeenteraad.

De komende tijd vindt overleg plaats met stadsdeel Noord en GVB, de vervoerder. Ook Cor Molenaar, GVB-directeur Veren, meent dat de huidige vloot van twaalf ponten voor de vijf lijnen afdoende is, ondanks de jaarlijkse groei van zo'n tien procent door onder meer grote evenementen zoals de Hiswa te Water en Valtifest, de komst van het filmmuseum Eye, de Dam tot Damloop en de sluiting van de IJtunnel in de weekenden.

'Tijdens dit soort momenten zetten we extra veren in en varen we vaker,' zegt Molenaar. 'Ook staan GVB-medewerkers op de kade die de reizigersstroom in goede banen leiden.'

Molenaar zegt dat de veren voldoen aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidseisen - ook met de 13,2 miljoen mensen die het GVB over dit hele jaar verwacht te vervoeren over het IJ. Naar verwachting gaat het volgend jaar om 14,5 miljoen mensen.

Lees meer in Het Parool vandaag.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden