Ruimere en duurdere woningen in Sluisbuurt

De Sluisbuurt op Zeeburg krijgt ruimere woningen dan gepland. In ruil daarvoor verschuiven 275 middeldure huurwoningen naar het dure segment. De oppositie is woedend.

Ruben Koops
Impressie van de Sluisbuurt Beeld StudioSK
Impressie van de SluisbuurtBeeld StudioSK

Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen coalitiepartijen D66, VVD en SP.

In de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland moeten de komende jaren in totaal zeker 5500 woningen komen in een nieuw te bouwen hoogbouwwijk. 40 procent van de woningen wordt sociale huur, 40 procent zat in eerste instantie in het middensegment en 20 procent zou in de categorie dure huur en koop verrijzen.

Krap
Maar D66 wil dat het middensegment uit grotere appartementen bestaat, omdat deze categorie woningen met gemiddeld 50 vierkante meter wel erg krap zou worden voor gezinnen.

Door 5 procent in het middensegment - 275 appartementen - over te hevelen naar de dure categorie, levert het hele project meer geld op. Daardoor kunnen de middenhuurwoningen een stuk ruimer worden gebouwd, tot wel 75 vierkante meter.

"De grotere huurwoningen worden hiermee betaald door rijkere bewoners van de Sluisbuurt", aldus wethouder Eric van der Burg (grondzaken) over de aanpassingen.

Ook de SP is tevreden, omdat de sociale huurwoningen minimaal 45 meter groot worden, terwijl die in de oude plannen veel kleiner zouden zijn. De VVD stemt in met de wijzigingen omdat het het topsegment groeit.

Konijn
De oppositie verwijt D66 dat het middenhuurwoningen heeft "opgeofferd" aan de VVD en is woedend dat de coalitiepartijen op de avond voor de stemming over het enorme woningbouwplan nog met zulke ingrijpende wijzigingen komen.

"Anderhalf jaar hebben we hierover vergaderd, en dan komt dit ineens als een konijn uit de hoge hoed," briest GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens. PvdA'er Toon Geenen: "D66 heeft de mond vol van middenhuur, maar offert ze wel erg makkelijk op."

De partijen stemden onder protest toch in, omdat het project Sluisbuurt te belangrijk is voor de groei van de stad. In de wandelgangen van de Stopera viel ook te horen dat de twee linkse oppositiepartijen in ruil voor hun steun op coulance kunnen rekenen bij het uitbreiden van de winteropvang.

Maquette
Op verzoek van het CDA zal er zodra het kan een grote maquette van de Sluisbuurt tentoongesteld worden, die Amsterdammers toont hoe de nieuwe wijk eruit komt te zien. Ook zal de wijk, op verzoek van GroenLinks en PvdA, minder parkeerruimte bevatten dan gepland.

De Sluisbuurt zal 25 woontorens tellen waarvan er vijf tot wel 125 meter hoog mogen worden. Eind 2019 gaat de eerste schop de grond in.

Lees ook: Ingrijpend besluit: Meer woningen voor de minder rijken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden