Ruim tachtig kogelgaten in lichaam Gwenette Martha

De lijkschouwer heeft meer dan tachtig gaten aangetroffen in het lichaam van de vorige week geliquideerde Gwenette Martha, van alle kogels die dwars door zijn lichaam vlogen. Een week na de liquidatie is meer duidelijk over de omstandigheden waaronder de Amsterdamse beroepscrimineel met extreem geweld is omgebracht.


Paul Vugts
De politie op de plek van de liquidatie van Gwenette Martha, vorige week vrijdag in Amstelveen Beeld Amaury Miller
De politie op de plek van de liquidatie van Gwenette Martha, vorige week vrijdag in AmstelveenBeeld Amaury Miller

Martha zat donderdagavond 22 mei aanvankelijk met een boezemvriend, een man die bij de recherche bekendstaat als een kleine drugshandelaar en een soort lijfwacht annex chauffeur, in shoarmazaak Rooz op de Amsterdamseweg in Amstelveen.

Laatstgenoemde had onlangs de schuld op zich genomen toen hij met Martha was aangehouden in een auto waarin twee vuurwapens waren verstopt in geheime bergruimtes. Uiteindelijk voegden zich nog twee mannen bij het gezelschap. Met één van die twee liep Martha naarbuiten. Daar werd hij met een kalasjnikov en waarschijnlijk nog ten minste één automatisch wapen onder vuur genomen.

Martha werd met zeer veel kogels in vooral zijn borst geraakt. De man met wie hij buiten was, kon wegrennen, werd niet beschoten en bleef ongedeerd. Martha was ongewapend. Wat op sommige foto's van de gedode crimineel een wapen leek te zijn, was een tasje.

Boezemvriend op beruchte dancefeest
Genoemde boezemvriend, die tijdens de liquidatie nog in Rooz zat, was 26 mei 2013 aanwezig op dancefeest Waterfront in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum toen daar, volgens de politie waarschijnlijk door iemand uit zijn groepje, de 26-jarige Souhail Laachir werd doodgeschoten.

Het omvangrijke rechercheteam dat de liquidatie van Martha onderzoekt, heeft het onderzoek breed opgezet en analyseert de vele mogelijke achtergronden. Vanzelfsprekend is één van de theorieën dat de moord past in de onderwereldvete waarin sinds 2012 al vele doden zijn gevallen. De drie met bivakmutsen vermomde schutters vluchtten in een BMW, met een bestuurder die op hen had gewacht.

Uitgebrande BMW
Doordat de waarschijnlijke vluchtauto kort na de schietpartij uitbrandde op de Venserweg in Diemen, zijn veel sporen verloren gegaan. Overigens staat voor de recherche nog niet voor honderd procent vast dat de uitgebrande BMW de vluchtauto is en zoekt de recherche getuigen die de daders na het schieten in hun auto hebben zien stappen - plus mensen die (delen van) het kenteken hebben gezien of opnamen hebben gemaakt van de wegrijdende auto.

De specialisten van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut onderzoeken of op de vele tientallen hulzen die op en rond de moordplek in beslag zijn genomen, vingerafdrukken of dna zijn achtergebleven. Eén kogel is in een plafond van een woning beland. Vele andere raakten gevels en auto's. Het rechercheteam zoekt naar een taxichauffeur die in de omgeving van de schietpartij iemand heeft opgepikt en hem of haar naar de omgeving van Muiden heeft gebracht.

Martha werd op de avond van de moord niet in de gaten gehouden door een observatieteam, zoals deze week op vooral internetsites is gesuggereerd. De reden dat de eerste politiewagens heel snel na de schietpartij ter plaatse waren, was dat enkele in de buurt surveilleerden en andere van een politiebureau dichtbij konden uitrukken, zegt de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden