Ruim honderd aanhoudingen tijdens 'plezierige' Koningsdag

Hieronder kunt u het liveblog van Koningsdag 2015 teruglezen.

(Geen afbeeldingen op uw mobiel? Lees het liveblog dan hier.)

Beeld anp

Honderdduizenden mensen vierden gisteren Koningsdag in Amsterdam, een kwart miljoen kwam met de trein naar de hoofdstad.

Tijdens Koningsdag zijn in Amsterdam 108 personen aangehouden. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen de politie 212 personen meenam naar het bureau. Ook reden de ambulances iets minder vaak uit, precies driehonderd keer tegen 339 keer in 2014.

De hulpdiensten spraken van een drukke maar beheersbare dag, liet een woordvoerder van de gemeente vandaag weten. Voor zover bekend zijn er geen grote incidenten geweest, op een opstootje op de Nieuwendijk na. Daar werd de mobiele eenheid ingezet om de Nieuwendijk leeg te vegen, omdat een groepje jongens ruzie zocht en toegesnelde politieagenten te paard bekogelde met stenen. Een aantal jongeren is daarna aangehouden; hoeveel is niet duidelijk.

Een 27-jarige man is op Koningsdag overleden na een val uit het raam in de Rosmarijnsteeg.

In de nacht na Koningsdag raakte een 31-jarige man gewond door een steekpartij in de Reguliersdwarsstraat. Daarbij werden door een beveiliger twee jongens van 15 en 16 jaar aangehouden. Mogelijk waren er nog meer jongeren bij het incident betrokken. De politie zoekt nog getuigen, de twee jongens zitten nog vast.

Een 33-jarige man uit Almere, die zonder rijbewijs in een gestolen auto reed, kon door de politie na een achtervolging worden aangehouden. De man reed zich vast in de verkeersdrukte op het Prins Bernhardplein.

Volgens de woordvoerder is het lastig inschatten hoeveel mensen er precies op de been waren in Amsterdam, maar was het beeld op straat vergelijkbaar met vorig jaar.

Dancefeesten
Veel bezoekers van de dancefeesten in Amsterdam begonnen gisteravond rond 20.00 uur aan de terugtocht naar huis. Elf van de twaalf grote dancefeesten aan de randen van de stad stopten om 20.00 uur, waarna de feestgangers zich naar de stations verplaatsten.

Station Amsterdam Science Park werd op last van de politie afgesloten wegens drukte na afloop van Loveland van Oranje op Meerpark.

Een woordvoerster van de gemeente Amsterdam sprak van een mooie en gezellige Koningsdagviering zonder noemenswaardige incidenten. Een kwart miljoen mensen bezochten de hoofdstad, dat is iets minder met vorig jaar. 'Het was een plezierige dag voor de bezoekers en Amsterdammers. We zien nu dat de meeste mensen weer terug naar huis gaan', zegt ze. Volgens de gemeente werpt het spreidingsbeleid dat Eberhard van der Laan in 2012 invoerde zijn vruchten af: daardoor concentreert de drukte zich niet langer op het centrum van de stad.

Ook de politie in de hoofdstad spreekt van een gemoedelijke dag. In de nacht voorafgaand aan Koningsdag werden 38 mensen aangehouden.

200 ton afval
Na een dag vol Koningsdagvierders blijft Amsterdam zoals ieder jaar achter met een berg afval. De schoonmaakploegen zijn rond middernacht begonnen met het opruimen van het puin. Burgemeester Eberhard van der Laan zwaaide de reinigers traditiegetrouw uit.

De gemeente had in de stad extra afvalbakken en grote containers neergezet, zodat bijvoorbeeld vrijmarktverkopers zelf hun overgebleven spullen al konden dumpen. Ook voeren er speciale afvalboten op het water.

In totaal hebben 170 schoonmakers de nacht doorgehaald om de stad weer spic en span te maken. Collega's uit Rotterdam zijn speciaal overgekomen om te helpen. Als tegenprestatie helpen de hoofdstedelijke reinigers weer bij de schoonmaak na het Zomercarnaval in de Maasstad.

Het woord 'bezet' weghalen
Vandaag rond het middaguur was er al zo'n 200 ton afval opgehaald, liet een woordvoerster van stadsdeel Centrum weten. Dat komt neer op 33 vuilniswagens vol. 'Het duurt nog wel enkele dagen om het weer net zo schoon te krijgen als voor Koningsdag. De reinigers storten zich nu nog op de hoekjes en gaatjes.'

Ook beginnen de schoonmakers met het weghalen van het woord 'bezet', dat vaak met tape op straat is geplakt om een plekje te bemachtigen voor de vrijmarkten. Dit mede met het oog op de dodenherdenking aanstaande maandag.



Lees alle updates van Koningsdag terug:

Beeld anp
Beeld anp

De vechtpartijen in het centrum zijn niet verder uit de hand gelopen, zo lijkt. Een woordvoerster van de gemeente zegt dat de stad leeg aan het lopen is en dat er geen noemenswaardige incidenten meer zijn.

Daarmee sluiten we het ook het liveblog van deze koningsdag af. Bedankt voor het volgen.

De Nieuwendijk wordt op dit moment door de politie schoongeveegd. Alle aanwezige mensen worden naar de Nieuwezijds Voorburgwal gedirigeerd.

En dan toch gaat het mis. Op de Nieuwendijk en de Gasthuismolensteeg zouden vechtpartijen zijn uitgebroken. De ME is op de Nieuwendijk aanwezig, met glas wordt er gegooid door agressief volk dat nog op de been is.

Beeld Eva de Vos

In Amsterdam is een particuliere standhouder verwijderd, omdat hij geen vergunning had om voedsel te verkopen. De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deelden in Nederland twaalf keer een boete uit; 103 overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing.

De NS heeft op Koningsdag tot 18.00 uur ruim een kwart miljoen reizigers naar Amsterdam gebracht. Dat is volgens het spoorwegbedrijf vergelijkbaar met eerdere jaren op deze feestdag. Veel mensen beginnen ook al weer te vertrekken uit de hoofdstad. De vervoerder spreekt van een goede sfeer.

Passen en meten bij de brug over de Prinsengracht bij de Vijzelstraat. Grote reddingssloepen vechten om voorrang met sjieke salonboten.

Beeld Maarten van Dun

Adnane Tighadouini, profvoetballer bij NAC, is vandaag ook in Amsterdam. Als avondeten heeft hij een maaltijd bij de MacDonalds uitgekozen.

Op de Prinsengracht blijven de boten voorbij trekken. Het mooie weer zorgt ervoor dat de tatoeages getoond worden. Aan wal leidt dat tot discussie: voor hoeveel geld neem je een tatoeage van de koning?

Beeld Maarten van Dun

De Koningsdag van 2015 loopt bijna naar het einde, toch kunnen er op verschillende plekken nog feestjes worden gevierd. De mensen die aftaaien spreken bijna allemaal van een geslaagde dag in Amsterdam.

Volgens de trainer van PEC Zwolle, Ron Jans, zou onze koning Willem-Alexander fan van Ajax zijn. Zulke uitspraken zijn natuurlijk voer voor de creatievelingen.

De politie van Amsterdam oogst vandaag complimenten op Twitter. Veel bezoekers van Koningsdag zagen de dienders in de straten de orde bewaken, maar storend was het niet. Bovendien zijn er amper ongeregeldheden geweest.

Op het Rembrandtplein zijn enkele zakkenrollers actief die het Koningsfeest willen bederven. Mensen, let goed op uw eigendommen!

Bij Thijssen is er koninklijk bezoek. Zou ze rechtstreeks uit Dordrecht zijn gekomen?

Beeld Michiel Couzy

Een woordvoerster van de gemeente gaf aan dat er zeer weinig incidenten zijn in Amsterdam. De sfeer is nog altijd heel gemoedelijk en de mensen lijken vooral van de zon te genieten.

Ook kinderen uit het Emma Kinderziekenhuis AMC traden op in Vondelpark vandaag. De zieke kinderen mochten niet naar buiten en daarom werd een liveverbinding opgezet tussen het hospitaal en het Vondelpark. Op deze manier konden ze toch optreden en hun steentje bijdragen aan het vertier in het park.

Niet alleen op Loveland worden de bloemetjes buiten gezet. Op het Kingsland Festival, nabij de RAI, is de sfeer ook top te noemen. De organisatie spreekt van een 'succes' en een 'uitgelaten feeststemming'. Hardwell, Martin Garrix en Showtek treden er vandaag nog op.

Beeld Organisatie Kingsland

Stel je loopt door de drukke straten van Amsterdam en je moet hoognodig naar het toilet. Dat is niet altijd even makkelijk. Op de Haarlemmerdijk mag je alleen gebruikmaken van de voorzieningen met een laag promillage alcohol in het bloed.

Bij Loveland wordt er heerlijk in de zon gedanst op de set van Loco Dice.

Beeld Vincent Smits

Ook René Froger en 'zijn' Natasja hebben beslag weten te leggen op een bootje in de grachten van Amsterdam. Ze lijken zich uitstekend te vermaken.

Beeld Maxime Smit

'Koningsdag, wat ga ik vandaag eens doen?' Op deze manier werden vanochtend veel mensen wakker, zo ook Klaas Knot. De president van de Nederlandsche Bank heeft in ieder geval besloten op de stoep Het Parool te lezen. Een uitstekende beslissing. Veel leesplezier meneer Knot.

Beeld -

De website Urbanadventures geeft buitenlandse toeristen tips om na Koningsdag nog meer van Nederland te genieten. Deze vijf ideeën werpen ze op:
1. Ga uit Amsterdam, bekijk ook de rest van Nederland.
2. Bezoek een alternatief museum.
3. Drink Nederlands bier.
4. Doe iets leuks op het water.
5. Pak een lunch in en ga op zoek naar het groen.

Beeld anp

De NS heeft tot 14.00 uur ruim 160.0000 reizigers naar Amsterdam gebracht. In de hoofdstad vindt de traditionele vrijmarkt plaats.
De vervoerder spreekt van een goede sfeer en een gezellige drukte.
Op Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk worden feestgangers via de kortste looproute naar de festiviteiten en evenementen begeleid. De NS heeft samen met de Stichting Nederland Schoon en de gemeenten Amsterdam en Breda extra afvaleilanden geplaatst op de stationspleinen van Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid en Breda. Daarmee moet zo veel mogelijk troep worden voorkomen.

Politiehelikopter maakt een rondje boven het Frankendaelpark, terwijl ook een vliegtuig met de tekst 'Politie verdient uw waardering' boven de stad vliegt. Het is een onderdeel van de acties van de politie voor een beter CAO.

Beeld Jasper Piersma

Niet alleen trouwe viervoeters krijgen last van het gestel na uren slenteren langs de vrijmarkt. Op de Kinkerstraat springt een handige ondernemer daar op in. Hij masseert de uitgebluste voorbijgangers. Aanradertje!

Beeld Jorris Verboon

Goedemorgen! Word je pas net wakker uit je diepe slaap na vannacht goed doorgehaald te hebben? Kijk dan snel op deze kaart waar je de komende uurtjes nog de grootste lol kunt hebben. Veel plezier!

Handige apps voor Koningsdag vind je hier.

Het Vondelpark is van oudsher dé plek om een goede slag te slaan met je oude spulletjes. Dit jaar is er echter grote concurrentie van het Westerpark. Daar zit het ook tjokvol met goedwillende verkopers.

Beeld Michiel Couzy

Het is ook wat, de hele dag lopen over de vrijmarkt. Gelukkig heeft het baasje van Loena voorzorgsmaatregelen genomen.

Beeld Christjan Knijff

Gisteravond waren de voortekenen al gunstig. Dat bewijst deze foto die genomen is vanuit het vliegtuig boven Amsterdam.

De weerberichten voor Koningsdag waren voor het weekend nog erg slecht. Regen en kou zou Amsterdam over zich heen krijgen. Het tegendeel is echter waar. Er schijnt een prachtige zonnetje aan de hemel en koud is het niet.

Niet alleen in de nauwe straatjes is het te krap om je goed voort te bewegen, ook in het water van de Herengracht is het behelpen. De boten zitten muurvast.

Beeld Maxime Smit

Verspreid over de stad is echt voor iedereen wat te doen. De politie houdt de festiviteiten goed in de gaten. Op Loveland zijn er geen problemen tot zover.

Hoeveel bezoekers komen dan van buiten Amsterdam naar de stad? Rond het middaguur stond de teller volgens de NS op 45.000. Ook de laatste uren kwamen nog veel volle treinen aan op Centraal.

Beeld anp

Niet alleen Amsterdammers vermaken zich bij ons in de stad. Vanuit het hele land brengt treinen van de NS bezoekers naar de hoofdstad. De sfeer zit er op Amsterdam Centraal nog goed in, verschillende liederen schallen over de perrons.

Beeld anp

Fietsers schuiven op naar de rijbaan, want fietspaden zijn bezet in de Linnaeusstraat in Oost

Beeld Jorris Verboon

Koningsdag levert, zoals elk jaar, weer een hoop mooie plaatjes op.

Servicemedewerkers van de NS kleuren vandaag niet oranje, maar geel.

Op de pont van de NDSM-werf naar de Westerdoksdijk staat een MC die de boel feestelijker probeert te maken, tipt Nils Vleugels.

Beeld Nils Vleugels

Deze toch wel dappere jongen laat zich vandaag bekogelen met eieren.

Op de Lauriersgracht 108 kunnen mensen 'knak-die-worst' spelen en delen Daphne en haar vriendinnen gratis complimentjes uit.

Beeld Vincent Smits

Inmiddels is het ook filelopen op de Apollolaan. Iedereen blijft keurig op de stoep. Nou ja, bijna iedereen.

Beeld Christjan Knijff

De NS heeft maandagochtend voor 11.00 uur al circa 45.000 reizigers naar Amsterdam gebracht. Extra afvaleilanden op de stationspleinen van Centraal Sation en Zuid moeten een grote rommel voorkomen.

Amsterdam loopt langzaam vol. In totaal worden honderdduizenden bezoekers verwacht, vorig jaar waren er er zo'n achthonderdduizend mensen. Sinds 2005 is het aantal bezoekers van de feestdag in de hoofdstad verdubbeld.

Beeld ANP

In de Javastraat is het traditionele koopjesjagen in volle gang.

Beeld Vincent Smits

Zoals elk jaar stelen sommigen met hun outfits de show.

Beeld ANP

De Keizersgrachtkerk maakt een statement om aandacht te vragen voor de bootvluchtelingen in de Middellandse Zee.

Beeld ANP

Bezoekers stuiten op een onverwachte oase van rust in het Vondelpark.

De handen worden samengeknepen in een virtuele achtbaan op de Hogeweg in Oost.

Beeld Marieke Monden

In de Jordaan is het grote filelopen al begonnen.

Ondertussen in het Vondelpark...

Kersverse ouders hebben vanaf een ziekenhuis een politie-escorte naar hun huis in het centrum gekregen, in verband met de Koningsdagdrukte. Dat meldt de politie op Twitter.

Felicitaties komen soms uit onverwachte hoek. Orange Is The New Black heeft een boodschap voor koning Willem-Alexander.

De eerste cijfers laten zien dat er afgelopen nacht in Amsterdam 38 aanhoudingen zijn verricht. Dat is minder dan vorig jaar, toen waren er nog 43 aanhoudingen. De gemeente noemt de nacht 'relatief rustig en feestelijk'.

Op de grachten worden al volop inkopen gedaan. Alle vrijmarkten zijn terug te vinden op onze handige kaart, net als feesten en kinderactiviteiten.

Beeld ANP

De horizon kleurde vanochtend al vroeg oranje. Geniet mee van het uitzicht van een politiehelikopter.

Beeld DePolitieheli

De eerste bootjes worden gespot in de Amsterdamse grachten. Schepen langer dan tien meter worden vandaag uit veel grachten geweerd, in verband met de drukte.

Beeld IncenseBali

Snel je vrienden of een goed feest vinden? Dit zijn de beste mobiele apps voor Koningsdag.

Bij het OLVG kwamen afgelopen nacht 43 patiënten binnen. Het ging vooral om alcoholgerelateerde verwondingen, zoals valpartijen. Volgens het ziekenhuis is dat aantal gemiddeld voor Koningsnacht.

'Ik voel mij sexy als ze danst', aldus Willem-Alexander op de gevel van café De Blaffende Vis. Hoe kreeg het café in de Jordaan bijna twintig jaar aan indrukwekkende gevelversieringen voor elkaar? Lees over het 'ondoorgrondelijke creatieve proces' van het café.

Beeld ANP

Warm zal het niet worden vandaag, maar Weerplaza voorspelt 'schitterend weer'. Het wordt geleidelijk bewolkter, maar het blijft droog in Amsterdam.

De politie heeft gisteravond in de aanloop naar Koningsdag vier zakkenrollers aangehouden, waarvan één op Schiphol.

Met de trein naar Amsterdam? Je bent niet de enige, naar de hoofdstad komen jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers met de trein. De treinen rijden daarom volgens de Oranjedienstregeling, met extra en langere treinen. Treinen vertrekken daarom soms op andere tijden of vanaf andere perrons.

Amsterdam maakt zich op voor grote drukte. Zoals ieder jaar worden weer honderdduizenden bezoekers verwacht. In de stad zijn vrijmarkten en zo'n honderdzestig evenementen, waaronder twaalf grote dancefeesten. Die zijn buiten het centrum, om de binnenstad te ontlasten.

Met een beetje geluk blijft het droog tijdens Koningsdag, zo voorspelt Weeronline. Dat is maar goed ook, want er is gedurende deze dag zoals ieder jaar genoeg te doen in de stad. Niet voor niets vonden vorig jaar 800.000 feestvierders hun weg naar Amsterdam tijdens Koningsdag, een verdubbeling ten opzichte van 2005.

Waar moet je naartoe? Nachtbrakers beginnen natuurlijk al tijdens de Koningsnacht, terwijl ochtendmensen op Koningsdag zo vroeg mogelijk uit de veren gaan om koopjes te jagen op de vrijmarkt. Bekijk wat je allemaal kan doen op onze kaart met feesten, vrijmarkten en kinderactiviteiten (hier te downloaden) of selecteer de meest aansprekende feestjes in de stad.

Download daarnaast de juiste apps en weet ook hoe je de stad in en uitkomt: zowel het GVB als de NS hebben speciale dienstregelingen tijdens Koningsdag, om ervoor te zorgen dat de duizenden feestgangers netjes op hun bestemming aankomen. En last but not least: veel plezier! In dit liveblog houden we je morgen op de hoogte van Koningsdag 2015.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden