Update

Ruim een miljoen Amerikanen kozen Gary Johnson

Ongeveer 1,1 miljoen Amerikanen hebben bij de presidentsverkiezingen niet op Obama of Romney gestemd, maar op outsider Gary Johnson. Daarmee haalde de presidentskandidaat van de Libertarische Partij, 1,2 procent van de stemmen.

Gary Johnson. Beeld afp
Gary Johnson.Beeld afp

Dat blijkt uit gegevens van persbureau AP en Google. Het lukte outsiders bij de vorige verkiezingen niet om boven 1 procent te komen.

In het Amerikaanse kiessysteem zijn kandidaten die niet zijn genomineerd door de Democraten of Republikeinen, kansloos. De onafhankelijke kandidaat Ross Perot wist in 1992 weliswaar 18,9 procent van de stemmen te halen, maar die hadden voor de uitslag geen betekenis. Hij haalde geen enkele kiesman binnen.

Veto
Johnson trok zich terug als Republikeinse genomineerde voor het presidentschap. Voor de Republikeinen was de voormalige zakenman gouverneur van New Mexico (1995-2003). Zijn bijnaam was toen Gouverneur Veto. Johnson sprak in New Mexico ruim 750 keer een veto uit over politieke beslissingen. Dat is meer dan alle andere gouverneurs samen, zegt hij niet zonder trots op zijn website. Ook verlaagde hij 14 keer de belastingen, en verhoogde ze nooit.

Het is trouwens niet zo dat onafhankelijke kandidaten of politici van kleine partijen nooit kiesmannen achter zich kregen. Zo slaagde George Wallace er in 1968 in 46 kiesmannen achter zich te krijgen. Hij kreeg als voorstander van de rassenscheiding vooral veel steun uit het conservatieve zuiden van de VS. In 1948 kreeg Strom Thurmond met zijn voorkeur voor rassenscheiding ook 39 kiesmannen achter zich.

Bibbers
Onbeduidende kandidaten kunnen Democraten of Republikeinen soms flink de bibbers geven. Zo denkt menig Democraat dat de kandidatuur van Ralph Nader (de Groenen) Al Gore in 2000 het presidentschap heeft gekost. Hij kreeg ongeveer 2,8 miljoen cruciale stemmen en snoepte die af van Gore, denken de Democraten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden