Ruim 7000 insprekers over erfpacht

Er is driftig gebruik gemaakt van de inspraakperiode voor de erfpachtplannen van de gemeente. In juni ligt de door het college gewenste aanpassing van het stelsel in de gemeenteraad.

In januari werd bij de Stopera gedemonstreerd tegen het erfpachtplan van Amsterdam Beeld Charlotte Odijk
In januari werd bij de Stopera gedemonstreerd tegen het erfpachtplan van AmsterdamBeeld Charlotte Odijk

Tussen 9 januari en 19 februari kwamen meer dan 7000 inspraakreacties binnen over de overstapregeling voor erfpachters. Ter vergelijking: bij de inspraak over de sprong over het IJ, die maandag sluit, staat de teller op het moment op 2100 reacties.

De reacties worden de komende tijd beoordeeld en meegenomen in een nota van beantwoording die het college in juni voorlegt aan de gemeenteraad. Dan volgt ook een voorstel van het college over verdere uitvoering van de aanpassing van het erfpachtstelsel.

De hervorming van de erfpacht die de gemeente voor ogen heeft, namelijk het eeuwig afkopen ervan, heeft tot een storm van kritiek geleid. Zo grenzen de plannen volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) aan diefstal en maken ze volgens Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) woningen 'onverkoopbaar'.

Weinig bereid tot afkopen
Uit een enquête van de VEH bleek maar zes procent van de Amsterdamse huizenbezitters van plan te zijn mee te gaan in de nieuwe plannen van de gemeente. 5371 van de ruim 27.000 leden van de vereniging vulde de vragenlijst in. Bij de rekentool van de gemeente, waarmee invullers konden uitrekenen wat een overstap ze zou kosten, vulden maar 862 mensen in over te willen stappen. 5235 mensen zeiden nee, 8951 invullers waren er nog niet over uit.

Verantwoordelijk wethouder van Grondzaken Eric van der Burg deed twee weken geleden tijdens een aantal bijeenkomsten met huizenbezitters al wat toezeggingen. Zo is de beslistermijn over wel of niet overstappen verlengd en mogen huizenbezitters die over 2015 een gunstiger WOZ-waarde hadden dan over 2014, de waarde van 2015 aanhouden.

Lees ook: Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel en een analyse over het getouwtrek over erfpacht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden