Ruim 600 hooligans uitgezet

Juventus supporters werden preventief gefouilleerd en vastgehouden bij het Centraal Station in afwachting van speciale bussen die hen naar de Arena stadion brachten. Foto Amaury Miller Beeld
Juventus supporters werden preventief gefouilleerd en vastgehouden bij het Centraal Station in afwachting van speciale bussen die hen naar de Arena stadion brachten. Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Hooligans van Ajax en Juventus hebben donderdagmiddag voor chaos gezorgd in het centrum van Amsterdam. De politie heeft 626 hooligans de stad uitgezet, arresteerde negen man en voerde verscheidene charges uit.

De politie heeft ook hooligans van Legia Warschau - een Poolse club met een aanhang die erom bekend staat verzot te zijn op rellen - en 'een niet noemenswaardig aantal' hooligans van andere Nederlandse clubs in de stad gesignaleerd.

Toch waren het vooral fans van Juventus en Ajax die voor problemen zorgden. Rond het Centraal Station ontstond om vier uur een grote puinhoop toen het tram- en busverkeer uren werd geblokkeerd door zeshonderd Italianen die door een enorme politiemacht werden omsingeld. Een uur later stonden Damrak en Rokin vol met gestrande trams.

Schade
Het GVB meldt duizenden euro's schade. ''Bij twee bussen en twee metro's zijn alle ramen kapotgeslagen; ze hebben zelfs een hele deur uit een metrowagon getrapt. Dit hebben we nog nooit meegemaakt.''

Dat het tot confrontaties tussen groepen relschoppers zou komen, hing al uren in de lucht. Vanaf drie uur verzamelden zich honderden Ajaxfans op de Wallen, het Damrak en het Rembrandtplein, speurend naar Italianen, fans van ADO Den Haag of andere Nederlandse clubs, die volgens de politie van plan waren de Juventushooligans te helpen bij het belagen van Ajaxfans.

''Als het ADO-gasten zijn, trap ik ze in elkaar,'' gilt een Ajax-fan van een jaar of twintig. Met drie vrienden rent hij over het Damrak richting het station. Uit zijstraatjes komen meer Ajaxfans aanlopen, die ook hebben gehoord dat 'de vijand' is gesignaleerd bij het Victoria Hotel. Maar het gaat om tachtig aanhangers van Juventus, die bij elkaar zijn gedreven door de ME, en worden gefouilleerd voordat ze naar het station worden geëscorteerd.

Grimmige sfeer
Daar staan al driehonderd Italianen, die zijn omsingeld door agenten en worden uitgejouwd door plukjes Ajacieden. De sfeer wordt grimmiger.

De Romeo's, politiemannen van de aanhoudingseenheden in burgerkleding, mengen zich onder de tientallen opgefokte Ajaxfans. Een fan die door de linie probeert te dringen wordt overmeesterd en afgevoerd.

De groep Juventusaanhangers groeit nog steeds. Tien Italianen worden door de politie naar het station begeleid. Twee van hen hebben een bebloed gezicht. ''We zijn te grazen genomen door veertig Ajacieden,'' zegt één van hen boos. ''Veertig tegen tien, stelletje lafbekken.''

Op dat moment klinkt vanaf de Prins Hendrikkade het aanzwellende gezang van ongeveer honderd Ajacieden uit het fanatieke vak 410. Schreeuwend proberen ze zich een weg te banen naar de groep van inmiddels zeshonderd Italianen die door de politie in bussen worden gepropt. Door een paar felle charges blijven de groepen gescheiden.

Waterlooplein
Na wat schermutselingen kunnen de Italianen op weg naar de Arena, en keert de rust terug. De Romeo's spoeden zich naar het Waterlooplein, waar hooligans stenen uit de straat zouden trekken om mee te gooien. Een andere groep haast zich de metro in, waar hooligans met rookbommen chaos veroorzaken.

Na de wedstrijd wordt het nog even onrustig op de Roetersstraat. Ajacieden gooiden daar fietsen in de gracht en naar de ME, die 76 relschoppers de stad uitzet.

''Het was onrustig, zegt een politiewoordvoerder, ''maar door de massale inzet konden we grotere rellen voorkomen.'' (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden