Ruim 500 aangiftes tegen Wilders in Nijmegen

Ruim 500 mensen hebben vandaag in Nijmegen aangifte wegens discriminatie gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders. De door het gemeentebestuur georganiseerde actie begon om half 12, maar om 3 uur stonden er nog steeds mensen in het politiebureau om hun aangifteformulier in te leveren, zei een woordvoerder van de politie.

Enkele honderden mensen, onder wie burgemeemeester Hubert Bruis (M) van de gemeente Nijmegen, doen bij het politiebureau aan de Nijmeegse Stieltjesstraat aangifte wegens discriminatie tegen PVV-leider Geert Wilders. Beeld anp
Enkele honderden mensen, onder wie burgemeemeester Hubert Bruis (M) van de gemeente Nijmegen, doen bij het politiebureau aan de Nijmeegse Stieltjesstraat aangifte wegens discriminatie tegen PVV-leider Geert Wilders.Beeld anp

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen liep vanmorgen met een groep van zo'n 250 mensen demonstratief naar het politiebureau. In de stoet liepen ook de zes Nijmeegse wethouders, raadsleden, de rector magnificus van de Radboud Universiteit Nijmegen en opvallend veel mensen van Marokkaanse afkomst.

Bij het politiebureau sloten zich nog veel mensen aan bij de actie. Politiechef Willem Woelders verwelkomde de groep, maar onthield zich verder van commentaar. De politie had stapels voorgedrukte aangifteformulieren tegen Wilders klaargelegd.

'Er zijn momenten in je leven dat je niet weg kunt kijken. Zo kan het niet, Geert Wilders', sprak Bruls de menigte toe. Hij kreeg luid applaus. 'Het is niet waar dat we problemen in de samenleving niet benoemen. Problemen worden met zachte en harde hand aangepakt. Maar je moet binnen elke groep wel onderscheid maken.'

'Signaal is nodig'
Het Nijmeegse college riep het Openbaar Ministerie op om 'iets met de vele aangiften tegen Wilders in het hele land te gaan doen'. 'De Marokkaanse gemeenschap heeft dat signaal nodig'.

De jongerenafdeling van de VVD in het Rijk van Nijmegen vindt de uitspraken van Wilders 'walgelijk en verwerpelijk', maar heeft afstand genomen van de actie van het gemeentebestuur. De JOVD vindt dat burgemeester en wethouders misbruik hebben gemaakt van het middel om aangifte te doen. Bovendien zou het college de vrijheid van meningsuiting moeten respecteren en zich ervan bewust moeten zijn dat veel Nijmegenaren helemaal niet achter zo'n aangifte staan.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Een facebookpagina die oproept tot aangifte tegen Geert Wilders. Beeld anp
Een facebookpagina die oproept tot aangifte tegen Geert Wilders.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden