Update

Ruim 37 procent Spanjaarden ging tot nu toe stemmen

In Spanje zijn vanochtend om 09.00 uur de stemlokalen opengegaan voor de parlementsverkiezingen. De opkomst lag om 14.00 uur op ruim 37 procent. Dat melden Spaanse media. De opkomst is iets lager dan bij de verkiezingen drie jaar geleden.

ANP/Redactie
De verkiezingskandidaat van de Partido Popular, Mariano Rajoy, brengt vandaag zijn stem uit in Madrid. Beeld getty
De verkiezingskandidaat van de Partido Popular, Mariano Rajoy, brengt vandaag zijn stem uit in Madrid.Beeld getty

Tot 20.00 uur kunnen de Spanjaarden hun stem uitbrengen. Kort daarna worden de eerste betrouwbare prognoses verwacht.

Bijna 36 miljoen Spanjaarden zijn opgeroepen om vandaag een nieuw parlement te kiezen. Volgens de prognoses gaat de conservatieve Volkspartij (PP) een grote overwinning behalen op de regerende socialistische PSOE.

De verkiezingen stonden aanvankelijk voor volgend jaar op de agenda, maar premier José Luis Rodriguez Zapatero besloot tot een vervroegde stembusgang nadat zijn socialisten in mei in lokale en regionale verkiezingen fors hadden verloren.

Zapatero heeft het leiderschap van de PSOE overgedragen aan de 60-jarige partijveteraan Alfredo Pérez Rubalcaba. Hij neemt het zondag op tegen de 4 jaar jongere Mariano Rajoy van de Volkspartij.

Volgens de peilingen maakt de Volkspartij een goede kans op de absolute meerderheid in het parlement dat 350 zetels telt. De kiezers lijken de socialisten te gaan straffen voor de economische malaise waarin het Zuid-Europese land verkeert. Spanje telt bijna 5 miljoen werklozen, de economische groei is stilgevallen en het begrotingstekort moet worden teruggebracht van 9,3 procent van het bbp in 2010 tot 3,0 procent in 2013.

Rechtse aanhangers van de overleden dictator Franco kwamen gisteren in Madrid bijeen om zijn overlijden te herdenken. Op de dag van het overlijden van Franco, 20 november, zijn dit jaar verkiezingen in Spanje. Beeld reuters
Rechtse aanhangers van de overleden dictator Franco kwamen gisteren in Madrid bijeen om zijn overlijden te herdenken. Op de dag van het overlijden van Franco, 20 november, zijn dit jaar verkiezingen in Spanje.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden