Ruim 25.000 handtekeningen voor KLM-baas Elbers

Met ruim 25.000 handtekeningen wil het personeel van KLM duidelijk maken dat het geen verdere ingrepen door moederbedrijf Air France-KLM eist. Voor hen is de herbenoeming van KLM-topman Pieter Elbers volgende week cruciaal.

De KLM-medewerkers bieden de petitie aan.Beeld anp

De petitie werd donderdagmiddag in Amstelveen overhandigd aan Hans Smits, president van de zelfstandige raad van commissarissen van KLM. Tegelijkertijd hebben de actievoerders een brandbrief gestuurd aan Anne-Marie Couderc, de president-commissaris van eigenaar Air France-KLM.

"Vandaag hebben duizenden KLM-medewerkers laten zien dat het personeel zich grote zorgen maakt," aldus de initiatiefnemers van de actie, die anoniem willen blijven. "Tegelijkertijd hebben ze Pieter Elbers hiermee een blauw hart onder de riem gestoken."

Niet omheen
Er staat veel op het spel. "Afgelopen week is duidelijk geworden dat ook de zelfstandigheid van KLM in het gedrang komt als Elbers weg moet. De steun voor de heer Elbers als onze leider is met de petitie ondubbelzinnig aangetoond. Daar kan men eigenlijk niet omheen in Frankrijk. Daar kunnen ze alleen maar dromen van een dergelijke directeur."

Beeld anp

"Het is onbegrijpelijk dat dit sowieso een punt van discussie is," zegt Steven Verhagen, KLM-piloot en oud-voorzitter van vliegersbond VNV. "Pieter Elbers is uiterst succesvol voor KLM en dus ook voor de groep. Er is geen enkele reden om daaraan en aan de bestuursstructuur van KLM als Nederlands bedrijf te tornen."

Kleinzoon oprichter
"Waar KLM een grote bijdrage levert aan Air France-KLM en we prima samenwerken met elkaar, stoort het me dat in de Franse media een eenzijdig beeld van ons wordt geschetst om de opinie te beïnvloeden," aldus stewardess Marije Kroese.

"KLM is nooit zo winstgevend geweest, heeft nooit een groter netwerk gehad, is nooit groter geweest en heeft nooit meer passagiers vervoerd dan nu."

Ook de kleinzoon van KLM-oprichter Albert Plesman heeft zich bij het verzet aangesloten. "Als een president-directeur die zo goed presteert als Pieter Elbers niet wordt herbenoemd, dan is dat een groot onrecht," aldus Jan Plesman.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden