Update

Ruim 200 demonstranten bij manifestatie tegen erfpacht

Voor de Stopera hebben zich om 14.00 uur ruim 200 demonstranten verzameld om te betogen tegen de invoering van het nieuwe erfpachtstelsel.

Circa 200 demonstranten zijn bijeengekomen bij de manifestatie.Beeld Het Parool

Zelfs kinderen demonstreerden mee. Er ging een handtekeningenpetitie de ronde om weer een referendum af te dwingen. Drie lijsten, die elk 1200 handtekeningen moeten opleveren.

De manifestatie voor het stadhuis was georganiseerd door de harde kern van het erfpachtverzet, verenigd rond belangenvereniging Seba. De vereniging noemt het nieuwe stelsel 'onnodig complex, ingewikkeld en bovendien veel te duur'.

Bull Shit Quote
Tijdens de demonstratie sprak Otto Koppen van de Nederlandse Vereniging van Erfpachters de groep demonstranten toe en herhaalde de ambitie om een erfpachterspatij te stichten voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Ook een aantal politieke partijen lieten zich tijdens de demonstratie zien. Marjolein Moorman (PvdA) en Diederik Boomsma (CDA) kwamen tijdens de manifestatie vanuit het stadshuis naar buiten om de demonstranten te woord te staan.

Beeld Het Parool

De demonstranten hebben geen goed woord over voor het nieuwe stelsel. Petra Hemelaar uit Zuid, een van de aanwezigen: "De gemeente lijkt zich makkelijk te verrijken. Maar mensen moeten hun huis uit. Laat de stad bewoonbaar blijven."

Tijdens de demonstratie werd ook weer creatief omgesprongen met het gebruik van de ambtelijke terminologie voor nieuwe protestleuzen. Een aantal protesteerders hield borden omhoog met de letters BSQ, dat in het nieuwe erfpachtstelsel staat voor buurtstraatquote waardoor de erfpacht voor huizen in duurdere wijken hoger uitvalt, maar hier het acroniem vormde voor de leus 'Bull Shit Quote'.

Goedkoper
Bij een vorige demonstratie, eind januari, kwamen honderden pachters protesteren en sloot het stadhuis in allerijl de rolluiken om de woedende huizenbezitters buiten te houden.

Het was de vraag of Seba deze aantallen weer op de been zou krijgen. Verwacht werd dat de opkomst aanzienlijk lager zou uitvallen dan bij de eerdere demonstratie, omdat het in mei gepresenteerde nieuwe erfpachtvoorstel, dat in sommige gevallen de helft goedkoper is dan het oude, inmiddels veel pachters over de streep had weten te trekken.

Lees meer: Eric van der Burg: 'Ik geef dit erfpachtplan een 7'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden