Update

Ruim 20.000 dieren en planten bedreigd

Het aantal dier- en plantensoorten dat met uitsterven wordt bedreigd, staat wereldwijd op 20.219. Dat blijkt uit de Rode Lijst die natuurorganisatie International Union for Conservation of Nature (IUCN) presenteerde.

Een bedreigde luipaard geniet bescherming in een Indiaas natuurreservaat. Beeld AFP
Een bedreigde luipaard geniet bescherming in een Indiaas natuurreservaat.Beeld AFP

Ieder jaar komen er meer bedreigde dieren en planten bij, zei een woordvoerder van IUCN Nederland. Vorig jaar stonden er 24.216 dieren en planten op de Rode Lijst. Dat lijkt fors meer dan nu, maar dat is volgens IUCN schijn. Het verschil komt volgens de woordvoerder door een andere rekenmethode, waardoor de cijfers van dit jaar en vorig jaar niet zijn te vergelijken.

Hoeveel Nederlandse dieren en planten op de lijst staan, kon IUCN Nederland woensdagmiddag niet zeggen.

Bijna alle dieren en planten die het moeilijk hebben, verliezen hun leefgebied aan de mens. Het kappen van het regenwoud is volgens IUCN de belangrijkste bedreiging. Ook illegale jacht, handel, milieuvervuiling en klimaatverandering zijn een crime voor de flora en fauna over de hele wereld.

Lichtpuntjes
Er zijn ook lichtpuntjes. Enkele dieren worden minder in hun voortbestaan bedreigd dan vorig jaar. Zo gaat het nu beter met de Stellerzeeleeuw en de blauwe leguaan dan vorig jaar.

Van de in totaal 65.518 soorten die IUCN heeft onderzocht, zijn er 795 uitgestorven en komen er 63 niet meer in het wild voor. Vorig jaar dacht IUCN dat er 801 uitgestorven dieren en planten waren. Afgelopen jaar zijn echter een aantal planten en dieren herontdekt, waaronder de Erythrina schliebenii, een Tanzaniaanse boom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden