Nieuws

Ruim 13 miljoen euro steun voor Mali verdwenen

Ruim 13 miljoen euro Nederlandse begrotingssteun voor Mali is verdwenen. ‘Het gaat om budget dat door de Malinese regering onjuist, of onvolledig werd gecontroleerd en om vermoedens van fraude’, schrijft minister Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer.

Minister Sigrid Kaag komt aan op het Binnenhof voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP

De minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking baseert zich op een Canadese studie en Nederlandse financiële gegevens. Nederland geeft inmiddels geen begrotingssteun meer aan het land, maar in de periode van 2005 tot en met 2015 ging er 265 miljoen euro naar Mali, waarvan 82 miljoen specifiek begrotingssteun.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt ook nog een tweede geval van mogelijke malversatie in Mali, meldt Kaag. Daar zou sprake van zijn geweest tussen 2009 en 2013. Het gaat hierbij niet om begrotingssteun. Zodra er meer bekend is, wordt de Tweede Kamer geïnformeerd.

Minister Kaag was vorige week op bezoek in Mali. Daar heeft ze de zaak besproken met premier Boubou Cissé. “Ik heb mijn zorgen uitgesproken over de Malinese overheidsuitgaven, slecht beheer en vermoedens van fraude.” De premier zei dat bestrijding van corruptie een prioriteit voor hem is. De Kamer is eerder vertrouwelijk geïnformeerd over het verdwenen geld.

De Canadezen, die onder meer afgaan op rapporten van de Malinese Rekenkamer, concluderen dat tussen 2005 en 2017 in totaal 1,13 miljard euro onrechtmatig is uitgegeven door de autoriteiten in Mali. Hiervan valt 729 miljoen onder slecht beheer en 401 miljoen is vermoedelijk verdwenen door fraude.

Corruptiebestrijding is een harde voorwaarde voor hulp aan Mali, aldus Kaag. Als hieraan niet wordt voldaan volgen sancties, luidt de waarschuwing. Kaag is bereid extra steun te geven aan de Rekenkamer van Mali (het Bureau du Verificateur General) zodat het de uitgaven van de overheid beter kan controleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden