Ruil lijken voor terrorist

JERUZALEM - Het Israëlische kabinet is gisteren akkoord gegaan met de ruil van de lijken van twee Israëlische militairen voor de vrijlating van onder anderen de Libanese terrorist Samir Kantar. Kantar zit sinds 1979 in Israël in de gevangenis zit wegens een terreuractie in de noordelijke kustplaats Nahariya, vijf kilometer van de Libanese grens.

Aan het begin van de kabinetszitting maakte premier Ehoed Olmert bekend dat beide militairen, Ehoed Goldwasser en Eldad Regev, die in de zomer van 2006 door Hezbollah in een grensoverschrijdende operatie werden ontvoerd, niet meer in leven zijn. Ze zijn tijdens de actie omgekomen of daarna door Hezbollah gedood.

Hoewel het overgrote deel van de regering (22 van de 25 ministers) akkoord ging met de ruil, hadden de hoofden van de inlichtingendienst Mossad en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet ernstige bezwaren. Zij menen dat het ruilen van de lijken voor een terrorist een gevaarlijk precedent schept. Dat is ook de mening van de linkse parlementariër Yossi Beilin. ''Er is een geweldig verschil tussen het redden van iemands leven en het in ontvangst nemen van lijkkisten. Ik bid dat we die lieden niet het idee geven dat ze nog meer ontvoeringen kunnen plegen en vervolgens kunnen vragen wat ze maar willen.''

Naast de Libanees Kantar zal Israel ook een onbekend aantal Palestijnen vrijlaten en een tiental lijken aan Hezbollah overhandigen. Het zijn de lijken van Hezbollahstrijders uit de oorlog die volgde op de kidnapping van Goldwasser en Regev. Over de ruil is bijna twee jaar onderhandeld met bemiddeling van Duitsland. Het ligt in de verwachting dat de ruil ook op Duits grondgebied zijn beslag zal krijgen. (HET PAROOL)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden