RUG trekt 110.000 euro uit voor afscheidsfeestjes

De Rijksuniversiteit Groningen trekt dit collegejaar 110.000 euro uit voor afscheidsfeesten van bestuurders. Daar moet een maximumbedrag voor komen, eist een kritische studentenbeweging volgens dagblad Trouw.

Rijksuniversiteit Groningen. Beeld ANP
Rijksuniversiteit Groningen.Beeld ANP

Studenten van de Democratische Academie Groningen (DAG), een kritische studentenbeweging die ook zitting heeft in de universiteitsraad, tekenen protest aan en eisen een maximumbedrag voor dit soort feesten. Dat meldt dagblad Trouw. In de politiek is er al langer een plafond van 30.000 euro voor afscheidsrecepties van bewindslieden.

In juni zwaait de Groningse rector magnificus Elmer Sterken af. Voor deze zogenoemde 'rectoraatwisseling' is 70.000 euro begroot. Aan het begin van het collegejaar, in september, gaf de universiteit al 40.000 euro uit aan het vertrek van collegevoorzitter Sibrand Poppema.

Bram Omvlee van studentenbeweging DAG noemt de bedragen 'exorbitant' en vindt het onbegrijpelijk dat "universiteiten zo omgaan met publieke middelen. Ze hebben het al zo moeilijk."

Opheldering
Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) wil opheldering over de kosten van het afscheidsfeest van de rector. "Dit bedrag strookt op het eerste gezicht niet met een sobere en doelmatige besteding van onderwijsmiddelen. Ik zal de RUG om opheldering vragen," laat de bewindsvrouw weten.

Woordvoerster Jorien Bakker van de RUG zegt dat de 70.000 euro niet alleen bestemd is voor het afscheid van de rector magnificus en dat onder meer wordt gekeken of een deel van het geld ten goede kan komen aan activiteiten in de lustrumweek. "Bovendien zou het bedrag lager kunnen uitvallen."

Bram Omvlee van DAG vindt het "hartstikke mooi" dat Van Engelshoven opheldering wil over de geplande uitgave door de RUG. "Het gaat om publiek geld en daarom moet duidelijk zijn waaraan dit wordt besteed.'" DAG zou graag zien dat de publieke gelden vooral besteed worden aan de verbetering van het onderwijs en onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden