Ruf ten onrechte beschuldigd van belangenverstrengeling

Ex-directeur Beatrix Ruf is ten onrechte beschuldigd van belangenverstrengeling, blijkt uit onderzoek voor de gemeente. Meerdere leden van de Raad van Toezicht zouden overwegen op te stappen. Daarmee is de crisis in het Stedelijk Museum compleet.

Jan Pieter Ekker
Beatrix Ruf vertrok op 17 oktober bij het Stedelijk Museum, nadat ze in opspraak raakte wegens belangenverstengeling Beeld ANP
Beatrix Ruf vertrok op 17 oktober bij het Stedelijk Museum, nadat ze in opspraak raakte wegens belangenverstengelingBeeld ANP

Beatrix Ruf vertrok 17 oktober 2017 bij het Stedelijk Museum nadat zij onder druk was komen te staan door publicaties over neveninkomsten. Ze zou tijdens haar eerste jaar als museumdirecteur voor 437.000 euro hebben bijgeklust en dat niet in de jaarverslagen van het museum laten opnemen.

Onder grote druk van de Raad van Toezicht (RvT) diende ze op maandag 17 oktober haar ontslag in. Dit zou zijn gebeurd omdat haar in het weekend ervoor was voorgehouden dat de subsidie voor het Stedelijk door de slechte publiciteit in het geding zou komen.

Transparanter

Het uitgelekte onderzoek, dat op 26 juni zou worden gepresenteerd maar in handen is gekomen van AT5, pleit haar vrij van de beschuldigingen. In het onderzoek wordt wel gesteld dat Ruf ‘transparanter’ had moeten zijn over de vergoeding die zij uit eerdere nevenactiviteiten had ontvangen.

Volgens de schrijvers van het rapport, onder leiding van de juristen Sjoerd Eisma en Jan Peeters, schortte het aan bewustzijn over haar publieke functie.

Bronnen binnen het museum menen dat dit rapport grote gevolgen heeft voor de Raad van Toezicht. Madeleine de Cock Buning, waarnemend voorzitter van de raad na het vertrek van Ferd Grapperhaus naar het kabinet, zou als architect van Rufs ontslag zijn gevraagd het veld te ruimen.

De toezichthouder zei zelf vanochtend nog niet te weten wat de toekomst van de RvT is. “Ik ben hier verbaasd over. Er zijn delen van het rapport gelekt, zo blijkt. Maar het complete rapport ligt bij de gemeente. Dat hebben wij ook nog niet gezien. Er wordt nu gestuurd op bits and pieces, maar ik wil het graag netjes doen. Alle uitspraken die nu worden gedaan zijn prematuur.”

Neveninkomsten

Ook andere leden van de raad, onder wie Jos van Rooijen en Rita Kersting, zouden overwegen op te stappen. Zij trekken hiermee de consequentie uit de conclusie in het onderzoeksrapport dat Ruf geen ‘kunstadviesbedrijf’ bestierde naast haar directeurschap. Haar neveninkomsten waren ‘uitsluitend afkomstig van organisaties waar mevrouw Ruf een door de RvT goedgekeurde nevenfunctie bekleedde’.

De onderzoekers benadrukken dat zij geen redenen hebben te twijfelen aan de integriteit van Ruf ‘in haar handelen als directeur van het Stedelijk Museum’. Maar zij lijkt alleen niet, zo merken zij op, ‘altijd te hebben begrepen dat haar functie niet alleen moet worden uitgeoefend overeenkomstig de bewoordingen van de governance-voorschriften, maar vooral ook in de geest van die voorschriften (...)’.

College b. en w.

Het onderzoeksrapport wordt vandaag besproken door het college van b. en w. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan wordt bepaald wanneer het meer dan 120 pagina's tellende rapport openbaar wordt gemaakt.

Om die reden wil Touria Meliani, de wethouder van Cultuur, niet reageren. Ook de andere leden van de RvT waren vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Ruf, momenteel op bezoek bij de prestigieuze kunstbeurs Art Basel, wil wachten met reageren totdat alle feiten boven tafel zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden