Review

Rudy Kousbroek - Medereizigers, over de liefde tussen mensen en dieren

Essayist Rudy Kousbroek schrijft al zijn hele leven over dieren, maar hij houdt niet van snoezige dieren, of van honden die een pijp roken. En ook niet van dieren met kinderstemmetjes in films.

Kousbroeks wat dwarse, maar eigenzinnige kijk op dieren komt tot recht in Medereizigers, over de liefde tussen mensen en dieren (Augustus). Goede stukken over dieren op foto's, over de paarden die in 1911 met kapitein Robert Falcon Scott naar Antarctica meegingen om de zuidpool te bereiken. Veel stukken over katten.

En een fraai stuk waarin hij geemotioneerd wordt door wat op papier over dieren wordt geschreven. Kousbroek haalt de roman Alleen op de wereld van Hector Malot aan, en vertelt over zijn 'door-merg-en-beenmoment'.

Dat moment brak niet aan toen het aapje Joli-Coeur doodvroor, of bij het verlies van twee honden, maar al helemaal in het begin van het boek, als de koe Roussette moet worden verkocht.

'Jaag jij haar eens op van achteren,'' zei de koopman tegen mij, terwijl hij mij de zweep reikte die hij om zijn hals had hangen.

''O, nee, dat niet,'' zei moeder Barberin.

En terwijl ze de koe bij het halstouw nam, zei ze zachtjes tegen haar: ''Kom maar liefje, kom, kom.''
En Roussette had niet langer tegengestribbeld; eenmaal op weg, had de koopman haar achter zijn kar gebonden en toen moest ze wel mee, achter het paard aan.

Wij gingen weer naar binnen. Maar nog lange tijd hoorden we haar geloei.'
Het dier verraden. Daar brak Kousbroek. Hij schrijft: 'Kom maar liefje.'' In het Frans staat er: ''Viens, ma belle.'' Dat ging mij door merg en been. En het is inderdaad een voorbeeld van ons alledaagse misbruik van liefde en vertrouwen.'
Mooi opgemerkt van Kousbroek. (MAARTEN MOLL)

Rudy Kousbroek - Medereizigers, over de liefde tussen mensen en dieren
Augustus, 17.90 euro

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden