Rudo y cursi ***

Foto GPD Beeld
Foto GPD

Regie: Carlos Cuarón
Met: Diego Luna, Gael Garcia Bernal

In de Mexicaanse komedie Rudy y cursi stuiteren twee arme Mexicaanse broers de voetbalwereld van het grote geld binnen. De acteersterren Diego Luna en Gael Garcia Bernal houden de flinterdunne film overeind.

De credits van Rudo y cursi, de debuutfilm van Carlos Cuarón, doen een reünie vermoeden. De film brengt acht jaar na Alfons Curaróns Y tu mamá también de acteerkanonnen Luna en Bernal weer samen, maar ook de drie Mexicaanse producenten, de acteur Guillermo del Toro en de regisseurs Alejandro González Iñárritu en Alfonso Cuáron, zijn geen vreemden voor elkaar. Het hoge ons-kent-onsgehalte verklaart de ongedwongen, soms nogal vrijblijvende sfeer in Rudy y cursi. De komedie voert de broers en amateurvoetballers Tato (Bernal) en Beto (Luna) op, die op het platteland de schamele kost verdienen op een bananenplantage. Hun leven verandert totaal als zij worden ontdekt door een louche voetbalscout en naar Mexico Stad verhuizen. Met het geld stromen ook nieuwe problemen binnen, want de benen van de broers kunnen de roem niet dragen.

Beto bouwt een enorme gokschuld op en Tato laat zich inpalmen door een bloedmooie, maar opportunistische presentatrice. Dat Tato's realiteitsgevoel ontregeld is, blijkt ook uit zijn poging om naast voetballer zanger te willen worden. Het levert geestige tragikomische scènes op. De perikelen drijven de broers uit elkaar, maar omdat Rudo y cursi een komedie is, kan dat niet het einde zijn. Drie keer raden of broederliefde of geldzucht wint.

Rudo y cursi is een luchtige mooiweerfilm, die wat speldenprikken uitdeelt naar de glamour- en de voetbalwereld. Als we de film moeten geloven, hangt de Mexicaanse voetbalwereld van smeergeld aan elkaar. De Mexicaanse voetbalbobo's zullen niet blij zijn met de film. (JOS VAN DER BURG)

Website Rudo y cursi

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden