Ruding betreurt overname ABN

AMSTERDAM - De onrust op de financiële markten is volgens oud-minister Onno Ruding van Financiën nog niet voorbij. De oud-bewindsman verwacht dat de problemen vrijwel zeker meer slachtoffers zullen eisen onder banken en hedgefondsen.''Dit is niet in een week weg,'' zegt hij vandaag in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. Ruding voorziet dat er vooral in de Verenigde Staten en misschien ook in Duitsland problemen aan het licht zullen komen.

Nederland blijft buiten schot, zo verwacht hij. Dat komt mede 'dankzij onze toezichtstructuur'.

Hij verwacht dat in september duidelijk zal zijn welke partijen ernstige verliezen hebben. Op dit moment zijn centrale banken nog bezig de boeken van banken te onderzoeken. ''Dat is grondig werk dat zeker een aantal dagen duurt,'' aldus Ruding.

Hij verwacht verder dat Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland, het trio dat ABN Amro wil kopen en opsplitsen en drieën delen, hiervoor wel toestemming krijgen van De Nederlandsche Bank en minister Wouter Bos van Financiën. Ruding zegt hierover geen contact te hebben gehad met de bank of het ministerie. De oud-CDA-minister betreurt het verlies van ABN als zelfstandige bank. ''We verliezen een internationale bank met een goede reputatie in het buitenland.'' Volgens hem verzwakt de overname de infrastructuur van de financiële sector.

Ruding: ''Als het bestuur en de raad van commissarissen van ABN scherper waren geweest, was dit niet gebeurd.''

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden