Rubygate-proces nog maar eens verdaagd

Het requisitorium voor een Milanese rechtbank in het proces Rubygate tegen de vroegere Italiaanse premier Silvio Berlusconi is nog maar eens verdaagd. In dit proces staat de mediamagnaat terecht op beschuldiging van betaalde seks met een minderjarige en machtsmisbruik.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het is de derde keer in een maand tijd dat een zitting in dit proces uitstel oploopt. Berlusconi (76) haalde gezondheidsproblemen of politieke activiteiten aan die hem naar zijn eigen zeggen verhinderden bij de zitting aanwezig te zijn. Dit keer gaf de rechtbank gehoor aan de stelling dat de parlementszittingen waarop Berlusconi als senator en rechts fractieleider aanwezig moet zijn 'fundamentele etappes' zijn die geen uitstel kunnen krijgen, want Italië zoekt naar een nieuwe regering.

Het Openbaar Ministerie had de rechtbank gevraagd de voortgang van het proces niet te verdagen. Aanklaagster Ilda Boccassini klaagde dat de verdediging vertragingstechnieken toepast die in 'elk ander land' als 'minachting voor de rechtbank' zouden gelden. In het Italiaanse rechtstelsel dienen beklaagden hun proces niet bij te wonen. Maar als ze zeggen dat te willen doen maar 'wettelijk belet' te zijn, kan de rechter de verdere rechtsgang uitstellen.

Vooringenomen
In dit in april 2011 begonnen proces zijn er nog vier zittingen, wat betekent dat de uitspraak van de rechter ergens in april kan vallen. Dit kan echter weer uitstel oplopen omdat de verdediging van de mediamagnaat heeft gevraagd de rechtsgang van Milaan naar Brescia over te verplaatsen. De conservatieve politicus acht dit nodig omdat hij de Milanese rechtbanken vooringenomen tegen hem vindt.

Het proces Rubygate draait rond de vraag of Berlusconi - toen hij nog premier was - prostituée Karima el-Mahroug, beter bekend als 'Ruby de Hartendief', tijdens een van zijn bunga-bungafeestjes voor seks had betaald terwijl ze maar zeventien jaar was. Ook word nagegaan of hij machtsmisbruik had gepleegd door bij de Milanese politie tussenbeide te komen om in mei 2010 haar vrijlating in een andere zaak te bekomen. Voor het prostitutieluik riskeert de ex-premier zes maanden tot drie jaar cel, voor het machtsmisbruik drie tot acht jaar.

Zowel de politicus als de nu twintigjarige vrouw hebben altijd ontkend seks met elkaar te hebben gehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden