Update

Ruby weer in dodencel

AMSTERDAM - Hondenpsycholoog Martin Gaus kwam eraan te pas, een hondenactiegroep bemoeide zich ermee. Ruby, de American staffordshire terriër, moest vrij. En ze kwam vrij. Maar nu lijkt het toch echt met haar gedaan.

Want Ruby, hond van de door de affaire bijna beroemd geworden Amsterdammer Ernst Hemelrijk, moet alsnog worden afgemaakt. Het zeven jaar oude dier heeft opnieuw iemand aangevallen.

Dit keer viel Ruby een vrouw aan die de liftdeur opende in de galerijflat in Zuidoost waar Hemelrijk met Ruby en de reu Spiky woonde. Het liep goed af. De vrouw hield er niet meer dan een bloeduitstorting aan over.

Spiky, ook een terriër, was al eerder in beslag genomen nadat hij een buurman op de galerij had aangevallen. De man moest zich in het ziekenhuis laten behandelen. De buurtbewoners zijn opgelucht dat de honden weg zijn.

Ruby werd begin 2008 in beslag genomen nadat de teef een jongetje had aangevallen. Het kind raakte lichtgewond. De hond zou worden afgemaakt. Ze werd in een asiel geplaatst en Hemelrijk voerde een verbeten strijd om het dier terug te krijgen. Hij probeerde via de rechtbank een bezoekregeling te krijgen. Tevergeefs. Wel kreeg hij bij justitie voor elkaar dat zijn hond drie weken in therapie mocht bij dierenkenner en oud-televisiepresentator Martin Gaus.

De cursus van Gaus zou ertoe moeten bijdragen dat 'de hond weer de oude bekende wordt en weer toe kan treden tot de samenleving', zoals zijn bezitter het uitdrukte. Gaus kweet zich gewetensvol van zijn taak en nam Ruby enkele weken onder zijn vleugels. De hond onderging na zijn verblijf bij Gaus een gedragstest. Die pakte goed uit. Ruby mocht terug naar zijn baasje.

Volgens Gaus is er nog steeds niets mis met de honden van Hemelrijk. Hij wijt de nieuwe uitval van de staffordshire terriër aan de eigenaar. ''De man is eenzaam en de laatste tijd is hij niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk sterk achteruit gegaan. Hij kan zulke spierbundels gewoon niet meer in bedwang houden.''

Hemelrijk heeft zich volgens Gaus gehouden aan de voorwaarden waarop de rechter Ruby uiteindelijk vrijliet. Hij mocht de honden alleen aangelijnd uitlaten en Ruby moest voorzien zijn van een hoofdband, een soort muilkorf.

Gaus adviseerde Hemelrijk bovendien om de honden niet samen uit te laten. Dat advies heeft Hemelrijk echter naast zich neergelegd. Gaus, toch weer een beetje vergoelijkend over zijn protegés: ''Ruby heeft de vrouw niet echt gebeten maar maakte een uitval en sleurde Hemelrijk achter zich aan.''

De werkgroep Hulp In beslag genomen Honden, die zich al eerder om het lot van Ruby bekommerde, denkt dat er nog ruimte is om beide beesten te redden. De werkgroep heeft justitie gevraagd om de honden te herplaatsen in plaats van af te maken. Gaus is ook nog steeds met het lot van de dieren begaan. Hij biedt zelfs aan om Ruby te adopteren. Voor Spiky is een asiel gevonden. Wordt ongetwijfeld vervolgd. (FRANS BOSMAN)

Volgens Gaus is er nog steeds niets mis met de honden van eigenaar Hemelrijk. Foto GPD Beeld
Volgens Gaus is er nog steeds niets mis met de honden van eigenaar Hemelrijk. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden