PlusMijn Amsterdam

Ruben Hein: ‘Ik zie bosuilen en ijsvogels in het Vondelpark’

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Ruben Hein.

Kim van der Meulen
Muzikant Ruben Hein (35) houdt van kleine theater- en concertzalen en weet precies waar je in de stad de meest bijzondere vogels ziet. Beeld Tammy van Nerum
Muzikant Ruben Hein (35) houdt van kleine theater- en concertzalen en weet precies waar je in de stad de meest bijzondere vogels ziet.Beeld Tammy van Nerum

Mijn buurt

“Ik woon sinds 2001 in Amsterdam, waarvan al twaalf jaar in hetzelfde appartement, in de buurt van het Vondelpark. Destijds als student, nu met mijn vriendin en onze twee kinderen (3 en 1,5).”

“Een leuke buurt, waar we een beetje zijn ingemetseld: we hebben goed contact met de bovenburen die er al veertig jaar wonen, we kennen de fietsenmaker en de bakker. We zien er nu al tegenop dat we op een gegeven moment uit het appartement groeien en toch weg zullen moeten.”

Amsterdam voor kinderen

“Ik ga regelmatig met de kinderen naar de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Of naar Artis: daar ging ik als kind ook weleens met mijn ouders naartoe als we vrienden van hen gingen opzoeken in Amsterdam. Dat was altijd een uitje.”

Kerk

“De Bethlehemkerk op het Zwanenplein in Noord, een ontzettend mooi kerkje. Het is sinds kort de locatie van Studio 150, een opnamestudio die eerst op de Lauriergracht zat. Ik heb er mijn nieuwe plaat opgenomen. Er werken fantastische lui en de akoestiek is verbazingwekkend goed.”

De Bethlehemkerk op het Zwanenplein in Noord heeft volgens Ruben Hein een verbazingwekkend goede akoestiek. Beeld Tammy van Nerum
De Bethlehemkerk op het Zwanenplein in Noord heeft volgens Ruben Hein een verbazingwekkend goede akoestiek.Beeld Tammy van Nerum

Dieren in Amsterdam

“Ik ben nogal een natuurfreak, een vogelnerd. Ik ga dus graag naar de Oostvaardersplassen of de Kennemerduinen, maar ook in de stad is veel te zien: bosuilen en ijsvogels in het Vondelpark, grote gele kwikstaarten op ons platte dak, slechtvalken bij de Rembrandttoren. Ik heb ook weleens een verdwaalde lepelaar en een groep vale gieren zien overvliegen. Je moet net weten waar ze zitten.”

Geheim adresje

“De Indonesiër bij mij in de buurt, Made's Warung op de Cornelis Krusemanstraat, is de allerbeste. De Balinese gerechten zijn ontzettend lekker en er werken onwijs lieve mensen die zich moedig door het geweld van alle andere afhaalrestaurants heen slaan. Je kunt er ook zitten, dat moet ik binnenkort maar eens doen."

'De Balinese gerechten van Made's Warung zijn ontzettend lekker.' Beeld Tammy van Nerum
'De Balinese gerechten van Made's Warung zijn ontzettend lekker.'Beeld Tammy van Nerum

Wil niet dood gevonden worden

“Op het Damrak. Als student heb ik jaren op de Nieuwendijk gewoond. Toen was het leuk, maar nu is het echt te chaotisch en massaal. Hoewel mijn studio er in de buurt zit, kom ik er weinig: ik fiets er altijd omheen. Jammer dat dit het meest toeristische punt van de stad is, want zonder die drukte zou het er best mooi zijn.”

Vervoermiddel

"Ik doe alles met de fiets. Autorijden in de stad vind ik verschrikkelijk en doe ik alleen als het moet. De tram pak ik heel soms, omdat de kinderen dat leuk vinden. De fiets voelt als een verlengstuk van mezelf; het maakt je flexibel. Als ik hier optreed, fiets ik er ook heen.”

Theater

“Het is jammer dat Het Perron met z'n minizaaltje niet meer bestaat, een heel leuke plek. Nu noem ik De Roode Bio­scoop als favoriet. Ik houd vooral van zaal­tjes, ook als ik zelf speel. Zo heb ik laatst een huiskamerconcert gegeven in Toon op de Jan Evertsenstraat, waar intieme concerten zijn en kunstenaars werk laten zien en verkopen. Leuk, zulke hidden gems.”

Café

“Café Orloff op het Kadijksplein is min of meer mijn stamkroeg. Hier trap ik elke ochtend af met een cappuccino en een krant – de Volkskrant, Het Parool of NRC, afhankelijk van wat de andere stamgasten lezen. Even wakker worden voordat ik naar mijn studio ga. Met vrienden spreek ik graag af in café De Wetering, een geen-gelul-kroeg met een open haard en oude kaas met mosterd.”

‘Café Orloff op het Kadijksplein is min of meer mijn stamkroeg.’ Beeld Tammy van Nerum
‘Café Orloff op het Kadijksplein is min of meer mijn stamkroeg.’Beeld Tammy van Nerum

Beste plek om te sporten

“Het leek me lang een raar idee om met een personal trainer te sporten, maar nu deel ik er toch een met vrienden. Zo'n trainer zorgt ervoor dat ik iets doe en dat is wel nodig. Eén keer per week krijg ik nu kickboksles in het Vondelpark. Best verslavend: ik overweeg daarnaast te gaan boksen in een sportschool, met andere muzikanten die aan boksen doen.”

Een avond op stap met

“Redmond O'Hanlon, bekend van Beagle, in het kielzog van Darwin. Ik ben hem al een paar keer tegen het lijf gelopen in Amsterdam en zei dat ik fan ben van zijn werk. Als vriendelijke Engelsman antwoordde hij: ‘Lovely, thank you very much.’ Een intrigerende man.”

Mooiste plek van de stad

“De meest pittoreske plaatjes zie je op de Brouwersgracht of Reguliersgracht, maar de plekken die een nieuwe bestemming krijgen, vind ik ook mooi. Zo is het oude marineterrein op Kattenburg heel gaaf geworden, net als broedplaats Acta in Slotervaart die ooit een tandartspraktijk was. Rare plekken waar van alles gebeurt op het gebied van kunst en muziek. Niet per se mooi, maar het boeit wel.”

Ruben Hein toert door het land met de nummers van zijn nieuwe album Groundwork Rising.

‘Het oude marineterrein op Kattenburg is heel gaaf geworden.’ Beeld Tammy van Nerum
‘Het oude marineterrein op Kattenburg is heel gaaf geworden.’Beeld Tammy van Nerum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden